DIVERSE

Jumătate dintre marile lacuri ale lumii se retrag. Alte 24% sunt în creștere!

Jumătate dintre marile lacuri ale lumii se retrag. Alte 24% sunt în creștere!

Mai mult de jumătate din Marile Lacuri au suferit pierderi semnificative de apă în ultimii treizeci de ani. 

Un rezultat care a apărut în urma unei analize efectuate pe aproape 2 mii de bazine, în care este stocată aproape toată apa dulce a întregului Pământ. 

Folosind 250.000 de instantanee capturate de sateliți între 1992 și 2020, combinate și comparate cu date istorice privind nivelul apei, oamenii de știință de la Institutul Cooperativ pentru Cercetare în Științe ale Mediului (CIRES) de la Universitatea din Colorado Boulder au descoperit că construcția de baraje și alte lucrări, schimbările de precipitații, sedimentarea și creșterea temperaturilor au făcut ca 53% dintre cele mai mari lacuri din lume să-și piardă, în perioada analizată, o bună parte din debitul lor. 

Aproximativ 22 de miliarde de tone de apă ar lipsi pe an, egal cu de 17 ori Lacul Mead, cel mai mare corp de apă din Statele Unite. 

Traducând datele pe un etalon italian, este ca și cum ai spune că în fiecare an apa care ar fi suficientă pentru a umple Lacul Garda de 30 de ori se pierde în întreaga lume.

Hidrologul Fangfang Yao, care a condus studiul, a precizat că 56% din cauzele declinului lacului pot fi găsite în încălzirea globală. 

Într-adevăr, acestea din urmă pot afecta bazinele în moduri diferite. Prima, poate cea mai evidentă, este evaporarea crescută, care provoacă probleme mai ales în părțile mai reci ale lumii. 

Aici, temperaturile mai calde topesc gheața care acoperă de obicei suprafața lacului, lăsând apa „expusă” atmosferei. 

O schimbare care poate duce la scăderea calității apei din cauza creșterii bacteriilor toxice, care pot, printre altele, să compromită fauna marină. 

Nu numai atât: „Această deteriorare pune sub stres și alimentarea cu apă a comunităților care se bazează pe ea”, a comentat Yao.

Schimbările climatice afectează, de asemenea, sedimentarea: resturile, multe dintre ele fiind reziduuri ale suprafețelor mari împădurite și devastate de incendii, reduc spațiul disponibil pentru curgerea normală a apei și se așează adesea pe fundul mării. 

Lacul Powell, de exemplu, al doilea cel mai mare rezervor din Statele Unite, și-a pierdut aproape 7% din capacitatea sa de stocare din cauza acumulării de sedimente.

Chiar dacă lacurile acoperă doar 3% din suprafața planetei, ele au o funcție vitală pentru viața pe Pământ. 

De fapt, ele conțin aproape 90% din apa dulce pe care o avem și pe care o folosim pentru băut, irigare, generare de energie și așa mai departe. 

Dar nu toate lacurile sunt în declin: unele chiar cresc (aproximativ 24% dintre ele). 

Acestea se găsesc mai ales în regiunile mai puțin populate, cum ar fi nordul Marilor Câmpii ale Americii de Nord și Podișul tibetan interior. 

Cu toate acestea, „este încă înfricoșător să știi că sistemele de apă dulce nu sunt capabile să stocheze atât de multă apă ca înainte”.

Sursa: lindependente.online

Adaugă comentariu

Trimite
Abonează-te gratuit la știrile săptămânii!

Declar că sunt de acord cu termenele de utilizare și politica de confidențialitate precum și că am citit informațiile care sunt solicitate în conformitate cu articolul 13 din GDPR (Regulamentul EU - 2016/679).