„A fost o înșelătorie”. Astfel, în cel de-al cincisprezecelea episod din Twitter Files, jurnalistul independent Matt Taibbi a dezmințit acuzația de ingerință a Rusiei pe rețeaua de socializare, care a ținut instanța în timpul președinției Trump.
Investigația lui Taibbi se concentrează pe tabloul de bord web Hamilton 68 (un proiect lansat de Alianța pentru Asigurarea Democrației a German Marshall Fund pentru a monitoriza propaganda rusă), folosit ca sursă de referință de mass-media mainstream.
{source}<blockquote class="twitter-tweet"><p lang="en" dir="ltr">14. In layman’s terms, the Hamilton 68 barely had any Russians. In fact, apart from a few RT accounts, it’s mostly full of ordinary Americans, Canadians, and British.</p>— Matt Taibbi (@mtaibbi) <a href="https://twitter.com/mtaibbi/status/1619029849125060608?ref_src=twsrc%5Etfw">January 27, 2023</a></blockquote> <script async src="https://platform.twitter.com/widgets.js" charset="utf-8"></script>{/source}
Citând site-ul Hamilton68.com, presa americană a insistat de ani de zile că rușii au desfășurat boți și echipe de troli pe Twitter pentru a stimula sprijinul pentru congresmanul republican Devin Nunes și pentru a amplifica hashtag-ul #ReleaseTheMemo.
Hamilton68.com raportase creșterea rapidă a hashtag-ului, iar pe Politico, Molly McKew adusese știrea în prim-plan.
La rândul lor, democrații au trimis o scrisoare către Facebook și Twitter pentru a avertiza despre pericolul infiltrării străine.
Hamilton 68 a monitorizat aproximativ 600 de conturi despre care susținea că sunt legate de influență rusă.
ASD explicase că „Unele dintre aceste conturi sunt controlate direct de Rusia, altele sunt utilizatori care repetă și amplifică în mod fiabil temele rusești din proprie inițiativă”.
Acum, datorită Twitter Files, știm în schimb că rețeaua de socializare nu a găsit nici o dovadă că rușii ar fi fost implicați în această poveste.
În loc să obțină dovezi ale amestecului rusesc, Hamilton 68 a colectat pur și simplu o mână de tweet-uri de la oameni reali, în mare parte americani, și a dat aceste conversații drept „intrigă rusă”, explică Taibbi.
În lista sa, de fapt, cetățeni obișnuiți americani, canadieni și britanici fuseseră înregistrați ca boți sau troli ruși.
Printre aceștia se numără avocatul republican David Shestokas, care a candidat pentru funcția de procuror general din Illinois în 2022, exponentul media conservator Dennis Michael Lynch, fondatorul și CEO al TeamDML Inc. și jurnalistul independent Joe Lauria.
Din documentele făcute publice de Taibbi, s-a mai descoperit că directorii Twitter nu aveau încredere deplină în datele colectate.
Yoel Roth, fostul șef al securității Twitter, decodificase lista celor 644 de conturi monitorizate:
„Selectarea conturilor este bizară și aparent arbitrară”, a scris el într-o comunicare internă din 3 octombrie 2017.
„Se pare că preferă cu tărie Conturile Pro-Trump, deși nu există dovezi valide că oricare dintre conturile pe care le-au selectat sunt sau nu rusești”.
În ianuarie 2018, Roth l-a acuzat pe Hamilton 68 că este rău intenționat și a spus că, credea că oamenii enumerați pe tabloul de bord au dreptul să știe „că au fost etichetați ca niște băieți ruși fără dovezi”.
Până la urmă, rețeaua de socializare a ezitat să demonteze ceea ce Taibbi numește „fraudă” pentru a nu se compromite cu Alianța pentru Asigurarea Democrației și a risca să antagonizeze elitele democratice.
Taibbi a vorbit deschis despre „macartismul digital” (campanie anticomunistă digitală), întrucât informația incorectă, difuzată de Hamilton 68, a fost folosită ca sursă autorizată de mass-media, dar și de stânga și de universități, pentru a persecuta personalități apropiate de dreapta.
Acuzația falsă a prezenței unei rețele de boți și troli ruși a polarizat opinia publică și a răspândit ideea că democrațiile din Occident erau în pericol și că era necesar să se adopte măsuri represive, precum cenzura, pentru a apăra comunitatea de amenințare străină.
De atunci, propaganda rusă a devenit un laitmotiv, ajungând chiar în centrul dezbaterii mediatice în Italia și nu numai, cu mult înainte ca, conflictul ruso-ucrainean să explodeze.
Presa noastră de știri a îmbrățișat cu entuziasm și a promovat narațiunea unei conspirații de rețele sociale organizate de Kremlin.
Mass-media italiană a dedicat în mod repetat un spațiu amplu notoriilor boți și troli ruși, prezentându-i drept un pericol social, alunecând inexorabil în paranoia când rușii au fost acuzați că au influențat rezultatul referendumului constituțional italian din 2016.
De acolo, până la listele de interdicție, de memorie la fel de macartiană, pasul a fost scurt.
Sursa: lindependente.online
Alte surse:
https://democrats-intelligence.house.gov/uploadedfiles/final_feinstein_schiff_1.23.18.pdf
https://www.politico.eu/article/how-twitter-bots-and-trump-fans-made-releasethememo-go-viral/
Adaugă comentariu