Economie

BCE către o nouă majorare a dobânzii: ce înseamnă asta pentru economia reală

BCE către o nouă majorare a dobânzii: ce înseamnă asta pentru economia reală

Președintele Băncii Centrale Europene (BCE), Christine Lagarde, a anunțat în ultimele zile că o nouă creștere a dobânzilor cu 50 de puncte de bază la următoarea întâlnire din 16 martie este „foarte, foarte probabilă”.

Lagarde a explicat că BCE nu are un plafon pentru majorarea ratelor dobânzilor, întrucât singurul obiectiv este acela de a menține inflația la 2% și, prin urmare, a spus că nu poate spune la ce nivel vor ajunge ratele, dar că acestea vor fi cu siguranță mai mari decât cele actuale.

„Preocuparea mea principală este inflația. Nu vrem să distrugem economia, nu acesta este scopul nostru. Scopul nostru este să limităm inflația. Ca bancă centrală, creșterea ratelor dobânzilor este instrumentul nostru principal în realizarea acestui lucru.

Vom face tot ce este necesar pentru a readuce inflația la 2%. Inflația este un monstru pe care trebuie să-l doborâm și să-l menținem la 2%”, a spus președintele băncii europene.

Rezultate modeste împotriva inflației

Până în prezent, politica de creștere a dobânzilor pentru a limita inflația a adus rezultate modeste: conform datelor Eurostat, de fapt, în februarie „inflația din zona euro a înregistrat o creștere anuală de 8,5%, față de +8,6% în ianuarie și +5,9% în aceeași lună a anului 2022”.

Aceasta înseamnă că în februarie costul vieții în zona euro a scăzut cu doar o zecimală față de ianuarie.

În același timp, „lunar, prețurile de consum din zona euro au înregistrat o creștere de 0,8%. Datele de bază (care exclud alimentele, energia, alcoolul și tutunul) au arătat o creștere de 5,6% anual”.

Dacă, pe de o parte, politica BCE de a limita creșterea prețurilor pare slabă, cu o scădere parțială a prețurilor în principal din cauza scăderii costurilor energiei, pe de altă parte, are un impact puternic asupra economiei și consumului, întrucât banii împrumutați de la gospodării și întreprinderi sunt din ce în ce mai scumpi și, prin urmare, tind să descurajeze achizițiile, investițiile și angajările.

În ceea ce privește creditele ipotecare, de exemplu, site-ul Mutuionline explică că, în urma politicii monetare întreprinse de BCE:

„Rata unui credit ipotecar a crescut în medie de la 25 la 40%, condiție care a împiedicat multe familii să cumpere!

Pentru cei care doresc să devină proprietari, posibilitățile astăzi sunt de a prelungi durata ipotecii sau de a alege o soluție imobiliară în afara centrului”.

Goana ipotecilor și fricțiunile cu băncile

Tocmai pentru a compensa poverile pe care familiile și afacerile trebuie să le suporte, Lagarde a apelat la instituțiile de credit private, cerându-le să renegocieze creditele ipotecare.

Președintele a explicat că „este în interesul lor să facă acest lucru pentru că știu că atunci când inflația este sub control, ratele dobânzilor vor scădea în cele din urmă. Și nu vor împrumuturi neperformante în bilanțurile lor”.

Șeful BCE, așadar, cere instituțiilor private să compenseze efectele negative produse de alegerile sale de politică monetară.

În consecință, răspunsurile instituționale nu au întârziat să apară: directorul general al ABI (Asociația Băncilor Italiene), Giovanni Sabatini, a amintit că:

“În Italia mai mult decât în ​​alte țări europene, există instrumente care să răspundă nevoilor debitorilor în dificultate” adăugând că „legea bugetului pe 2023 a introdus obligația băncii de a converti ipoteca din variabilă în fixă ​​în cazul unei cereri din partea clientului său.

În situațiile actuale neprevăzute, ar fi necesară reintroducerea flexibilității de reglementare pentru a evita efectele pro-ciclice, în special în ceea ce privește regulile obligatorii și excesiv de rigide ale Autorității Bancare Europene privind restructurările oneroase”.

Dacă, pe de o parte, recurgerea la economii private este o idee câștigătoare, pe de altă parte, politicile restrictive ale BCE vor afecta finanțele publice și plățile ipotecare și nu este prevăzută o inversare a tendinței de către institutul de la Frankfurt care, dimpotrivă, planifică deja următoarele majorări ale ratelor.

Eu îmi amintesc mereu, cum aproape fiecare lucru pe care autoritățile ni l-au spus în ultimii 3 ani, în loc să confirme ce spun ei, realitatea a infirmat aproape de fiecare dată și ne-a arătat contrariul.

După cum vedem, această creștere a dobânzilor nu a adus în nici un caz efectul scontat iar inflația continuă să fie extrem de mare.

Același lucru ne-au spus când au impus cele 10 seturi de sancțiuni Rusiei, că doar așa vom putea să oprim războiul, iar acest lucru a fost fix invers, a trecut 1 an și războiul nu a fost oprit!

Același lucru ne-a fost spus și când au oprit importul de gaze și petrol din Rusia, apoi au distrus cele 2 mari gazoducte care alimentau Europa ca nu cumva Germania să schimbe tabăra, că doar asta este calea ca să oprim finanțarea războiului, dar acest lucru nu a dat mari rezultate și avem un război care se poate extinde de la o zi la alta, Rusia găsind rute alternative și ieșiri din situație.

Acum ne spune această Lagarde, cred că vă amintiți bine cine este persoana care a spus cu ani în urmă că avem o mare problemă cu pensionarii, că de fapt nu se încearcă distrugerea economiei, că nu acesta este scopul lor!

Oare mai este cineva care crede aceste personaje și toate nebuniile pe care doresc să le facă?!

Autor: Daniel Oprican

Sursa: lindependente.online

Adaugă comentariu

Trimite
Abonează-te gratuit la știrile săptămânii!

Declar că sunt de acord cu termenele de utilizare și politica de confidențialitate precum și că am citit informațiile care sunt solicitate în conformitate cu articolul 13 din GDPR (Regulamentul EU - 2016/679).