Președintele din Chile, Gabriel Boric, a declarat că intenționează să naționalizeze litiul, resursă pentru care țara sa deține cele mai mari rezerve din lume.
Decizia, a explicat Boric, intenționează să garanteze protecția mediului și a comunităților locale, asigurând o distribuție mai echitabilă a resurselor și încetarea exploatării fără discernământ a teritoriilor.
Aceasta nu este prima țară care manifestă intenții similare: a patra revoluție industrială pare de fapt marcată de o inversare de tendință față de trecut, țările bogate în resurse căutând să se elibereze de jugul dinamicii coloniale pentru a putea cuceri suveranitate deplină asupra propriilor bogății.
Fundamental în tranziția ecologică și în procesul de evoluție tehnologică care ne caracterizează tot mai mult timpul, litiul este o resursă de care multinaționalele din sector au o nevoie primordială.
De fapt, peste 70% din litiul extras la nivel mondial este folosit pentru producerea bateriilor.
Iar despre toate resursele fundamentale pentru dezvoltarea industriei (la fel ca și combustibilii fosili, în trecut ca și în prezent, dar și a multor materii prime din care abundă țările din Sudul Lumii), importantă este nevoia de a pune în mișcare mecanisme de aprovizionare cu o conotație geopolitică intrinsecă.
De aici, replicarea dinamicii de dominație de origine colonială, care văd guvernele occidentale și multinaționalele jefuind țări bogate în materii prime cu politicile lor de extractivism nediscriminatoriu, adesea fără nici cea mai mică urmă de politici de protecție a teritoriilor și comunităților locale.
Prin această decizie, Chile intenționează să inverseze tendința. Într-adevăr, comunicând decizia guvernului său, președintele Boric a subliniat că intenția este de a proteja atât economia țării, cât și biodiversitatea și comunitățile indigene, urmând a fi implementată și datorită unei redistribuiri echitabile a bogăției.
În acest fel, controlul operațiunilor cu litiu din Chile ar trece din mâinile giganților industriali la o companie de stat construită special.
Compania de stat Codelco, cel mai mare producător de cupru din lume, va fi responsabilă de construcția acesteia.
„Aceasta este cea mai bună șansă pe care o avem de a trece la o economie durabilă și dezvoltată. Nu ne permitem să o risipim”, a spus Boric într-o adresă adresată națiunii.
În Chile operează în principal companiile SQM (Sociedad Quimica y Minera de Chile) și Albemarle, respectiv primul și al doilea producător de litiu din lume, ale căror contracte vor expira în 2030 și respectiv 2043.
Ambele sunt responsabile de furnizarea Tesla, LG Energy Solution Ltd. și alte companii din sector.
Când politica de naționalizare va deveni o realitate concretă, viitoarele contracte pentru litiu vor fi stipulate doar sub forma unui parteneriat public-privat cu control de stat.
Potrivit analiștilor, mișcarea nu este lipsită de riscuri economice, investitorii care și-ar putea îndrepta atenția către țări precum Australia, în prezent cel mai mare producător mondial de litiu.
Înainte de Chile, Mexicul (pe locul zece în lume în ceea ce privește rezervele de litiu) decisese deja să meargă în această direcție, pe un drum început în 2022 de președintele Andrés Manuel López Obrador pentru naționalizarea metalului, care s-a concretizat în acest an!
Și Zimbabwe se mișcă, de asemenea, în această direcție, al șaselea din lume pentru mărimea rezervelor.
La aceasta trebuie adăugate procesele în desfășurare de naționalizare a altor tipuri de resurse (luăm exemplul Ciadului și activele multinaționalei petroliere Exxon).
Procedura nu va fi imediată: în primul rând, Boric va trebui să încerce să obțină aprobarea Congresului, al cărui rezultat va fi așteptat în a doua jumătate a anului. Călătoria, însă, a început acum!
Sursa: lindependente.online
Adaugă comentariu