Economie

Bruxelles aprobă Fit for 55: cum va funcționa tranziția energetică europeană!

Bruxelles aprobă Fit for 55: cum va funcționa tranziția energetică europeană!

Parlamentul European a aprobat oficial cele trei puncte cheie, incluse în 5 măsuri diferite, ale Fit for 55. 

Acesta este pachetul mare de reglementări climatice prezentat de Comisia Europeană în 2021 pentru a reduce emisiile de gaze cu efect de seră în UE prin cel puțin 55% până în 2030 față de nivelurile înregistrate în 1990, în urma procesului de decarbonizare în care Uniunea s-a angajat cu Legea europeană a climei. 

Textele adoptate se referă la reforma sistemului de comercializare a certificatelor de emisii (ETS), taxa pe carbon, adică mecanismul de ajustare a frontierelor (CBAM) și Fondul social pentru climă.

Reforma Sistemului de comercializare a certificatelor de emisii (ETS) a fost adoptată cu 413 voturi pentru, 167 împotrivă și 57 abțineri. 

Sistemul va fi extins la sectorul deșeurilor, transport rutier și clădiri, inclusiv cele private, începând cu anul 2027.

Se preconizează o reducere a emisiilor, în sectoarele acoperite de ETS, egală cu 62% față de nivelurile din 2005, precum și eliminarea treptată a cotelor gratuite pentru afaceri între 2026 și 2034.

Cei care produc emisii vor fi obligați să plătească: Liese se așteaptă în jur de șapte sute de miliarde de euro în venituri pentru următorii câțiva ani. 

Pentru prima dată, sistemul va include și emisiile de gaze cu efect de seră din sectorul maritim! 

Legea include și revizuirea sistemului valabil pentru sectorul aviației , care va permite eliminarea treptată a cotelor gratuite până în 2026, promovând utilizarea combustibililor durabili.

Taxa pe carbon, în schimb, a trecut cu 487 da, 81 nu și 75 abțineri! Textul prevede ca firmele care importă produse care fac obiectul sistemului ETS în UE să comunice cantitatea de emisii conținută în mărfuri la frontieră, pentru a achiziționa apoi certificate de carbon corespunzătoare prețului pe care l-ar fi plătit pentru producția lor în Uniune. 

Obiectivul este, evident, acela de a se asigura că schimbările climatice europene și globale nu sunt puse în pericol de relocarea producției în țări non-UE mai puțin virtuoase. 

Noul mecanism va include: fier, oțel, ciment, aluminiu, îngrășăminte, electricitate, hidrogen și emisii indirecte în anumite condiții.

Cert este că necesitatea achiziționării de autorizații ETS pentru consumul de energie al locuințelor și emisiile vehiculelor pe combustibili fosili va obliga producătorii să crească costurile. Cine le va suporta dacă nu cetățenii de rând? 

Mecanismul va avea aproape sigur repercusiuni asupra facturilor proprietarilor de proprietăți și asupra prețurilor la combustibili, care vor suferi creșteri. 

Din acest motiv, a fost concepută o „clauză de salvgardare”:

dacă prețurile gazelor naturale depășesc pragul de 106 euro pe megawat-oră pe piața de referință, obligația de a „plăti pentru a polua” pentru noile sectoare incluse în sistemul „ETS va fi amânată cu un an, înntând în vigoare din 2028”.

Apoi, este acordul, adoptat cu 521 de voturi pentru, 75 împotrivă și 43 abțineri, pentru un Fond Social al UE pentru climă, menit să asigure o tranziție climatică echitabilă și favorabilă incluziunii. 

Prevederea legii prevede că Fondul va fi finanțat din veniturile din licitarea cotelor în valoare de până la 65 de miliarde de euro! 

Beneficiarii vor fi familiile vulnerabile, întreprinderile mici și utilizatorii de transport în gravă dificultate. 

„Cei care pot plăti pentru pompe de căldură și panouri solare vor avea un puternic stimulent să facă acest lucru”, a declarat Frans Timmermans, vicepreședintele Comisiei Europene responsabil pentru Green Deal, întrucât Fondul social pentru climă îi va sprijini pe „cei care nu o pot face singuri”.

În realitate, au existat și critici puternice la acest subiect, două dintre ele: 

-  inadecvarea fondului din punct de vedere cantitativ și

-  după cum au subliniat Verzii, faptul că guvernele naționale vor gestiona creditele.

„Acum doi ani am prezentat legile pentru implementarea Pactului Verde European! Cu voturile de astăzi ajungem la o altă piatră de hotar, a scris Ursula von der Leyen, președintele Comisiei UE pe Twitter. 

Vreau să mulțumesc Parlamentului European pentru sprijinul acordat și să invit statele membre să facă acum ultimii pași. 

Împreună, vom face din Europa primul continent neutru din punct de vedere climatic.”

Textele adoptate de Parlamentul European, rezultat al unor mari negocieri între forțele politice și între negociatorii Eurocamerei și Consiliu, vor fi publicate în Jurnalul Oficial al UE în urma aprobării definitive de către Consiliu. 

La 20 de zile după publicare acestea vor intra în vigoare!

Sursa: lindependente.online

Adaugă comentariu

Trimite
Abonează-te gratuit la știrile săptămânii!

Declar că sunt de acord cu termenele de utilizare și politica de confidențialitate precum și că am citit informațiile care sunt solicitate în conformitate cu articolul 13 din GDPR (Regulamentul EU - 2016/679).