Au fost finanțate organizațiile non-profit ale lui Niccolò Figà-Talamanca și a sorei lui Eva Kaili.
Alte 211 milioane la șapte asociații fără legătură cu scandalul.
Comisia Europeană a finanțat cu peste 6,5 milioane de euro unele dintre ONG-urile implicate în scandalul Qatargate.
În special, ”Nu este pace fără justiție”, condusă de Niccolò Figà-Talamanca, care a primit 4,62 milioane de euro din 2006 pentru șapte proiecte diferite deja finalizate.
UE a mai finanțat alte două proiecte aflate în derulare în prezent cu 2,7 milioane, dar dintre acestea 1,37 milioane încă neplătite au fost înghețate după izbucnirea scandalului de corupție din Parlamentul European.
De asemenea, a primit finanțare directă de la Comisia UE, grupul ”Made”, asociația non-profit fondată de Mantalena Kaili, sora fostului europarlamentar socialist Eva Kaili, una dintre figurile centrale ale scandalului Qatargate.
Fonduri europene de peste 500.000 de euro au mers către grupul Made între 2017 și 2022.
Cifrele sunt obținute din răspunsurile oferite în ultimele zile de Comisie la două înterogări parlamentare diferite.
Primul, datând din 25 ianuarie, semnat de Marco Zanni (Lega din Italia).
Al doilea, semnat de 32 de europarlamentari printre care Susanna Ceccardi (Lega din Italia) și Carlo Fidanza (Fdi din Italia).
În ambele răspunsuri, Johannes Hahn, comisarul european responsabil cu buget și administrație, declară că ONG-ul Fight Impunity al lui Pier Antonio Panzeri „nu a primit niciun sprijin financiar din fondurile UE gestionate direct de Comisie”.
Cazul grupului Made a apărut deja în zilele imediat următoare izbucnirii scandalului Qatargate.
Potrivit celor reconstituite de ziarul de limba engleză Politico, asociația condusă de Mantalena Kaili le-a „replicat”, de fapt, ca domenii de activitate, pe cele urmate de Eva Kaili în cariera sa politică.
Când fostul europarlamentar a început să se ocupe de inovația tehnologică, inteligența artificială, blockchain și criptomonede, grupul Made a creat Elontech, o „inițiativă non-profit” concentrată pe aceleași teme.
Intersecțiile dintre biroul lui Eva Kaili și asociația surorii ei sunt numeroase. Începând cu prezența a doi colaboratori ai Kaili în Parlamentul European care au făcut parte și din personalul Elontech: Dimitris Tzanidakis și Alexandros Spyridonos.
Dar punctul culminant a venit în 2020, când Eva Kaili era președinte al Stoa (comisia Parlamentului European pentru viitorul științei și tehnologiei, care este și organismul consultativ al Parlamentului European pentru prioritățile tehnologice).
În acel an, Kaili a decis să sprijine acest organism cu un consiliu consultativ internațional, la care sunt chemați să participe și un reprezentant al Elontech și unul al fundației Qatar.
În decembrie anul trecut, cu câteva zile înainte de izbucnirea scandalului de corupție Qatargate, Elontech a promovat una dintre întâlnirile mesei rotunde de la Atena privind inteligența artificială, găzduită de Eva Kaili la Parlamentul European.
Eva Kaili a fost arestată de autoritățile belgiene pe 9 decembrie și eliberată din închisoare în aprilie, după mai bine de patru luni. Ieri a fost revocată obligația de a purta brățară electronică.
Niccolò Figà-Talamanca, în schimb, fusese eliberat pe 3 februarie, după ce primele declarații pe care Panzeri le-a făcut anchetatorilor îi ușuraseră poziția în ancheta efectuată de judecătorul de instrucție Michael Claise.
Dacă prima întrebare se limitează la a cere organizațiilor implicate în Qatargate să facă lumină asupra fondurilor, a doua merge mai departe.
Și a cerut Comisiei o anchetă generală a relației dintre activitatea unor ONG-uri, chiar fără legătură cu afacerea Qatargate, și finanțarea europeană.
Lista celor șapte organizații mai include Amnesty International și Fundația Open Society, promovată de George Soros, dar nu include grupul Made al surorilor Kaili.
Totalul plătit de UE acestor șapte organizații este de 211 milioane de euro.
De departe, cea mai mare parte a fost destinată drepturilor Euromed, o rețea de 68 de ONG-uri care operează în principal în Africa de Nord și Orientul Mijlociu.
Euromed și membrii săi au primit un total de 164,5 milioane de euro. Pe de altă parte, fonduri în valoare totală de 19,6 milioane de euro au mers către Fundația Open Society a lui Soros.
„Cred că a venit momentul să revizuim sistemul de finanțare a asociațiilor din Parlamentul nostru. Și, desigur, pentru acele organizații care s-au implicat în activități ilegale, va trebui să se acorde restituirea imediată.
Qatargate a scos la iveală amestecul dintre ONG-urile, mult mai interesate de bani decât de drepturile omului, și stânga europeană.
Este timpul să ne concentrăm asupra priorităților reale ale Europei: acei bani sunt necesari pentru afaceri și cetățeni, de populațiile afectate de dezastrul din Emilia Romagna.
Cu siguranță nu pentru prietenii obișnuiți la cașcaval”, a comentat Susanna Ceccardi.
După cum aflăm, cei implicați în Qatargate au fost deja eliberați... nu cred că mai putem comenta altceva!
Sursa: laverita.info
Adaugă comentariu