Economie

BCE - Lagarde: o nouă majorare a dobânzilor în ciuda scăderii inflației!

BCE - Lagarde: o nouă majorare a dobânzilor în ciuda scăderii inflației!

În ciuda noilor evoluții pozitive privind încetinirea inflației, BCE rămâne concentrată pe presiunile prețurilor și asupra necesității de a crește în continuare ratele dobânzilor. 

Acestea trebuie să atingă niveluri „suficient de restrictive”, a reiterat președintele Christine Lagarde, pentru a favoriza o revenire a costului vieții la ținta de 2%. 

În luna mai, inflația medie în zona euro a scăzut la 6,1%, o rată anuală de creștere cu aproape un punct procentual complet mai mică decât luna precedentă. 

Dar "presiunile asupra prețurilor rămân puternice. Inflația, excluzând energia și produsele alimentare, a scăzut la 5,3%, de la 5,6% în aprilie", a argumentat Lagarde în audierea periodică în fața Parlamentului European.

„Cele mai recente informații disponibile, a continuat ea, sugerează că presiunile inflației de bază rămân ridicate și că, chiar dacă dau unele semne de moderare, nu există semne clare că inflația de bază a atins apogeul”.

Cu toate acestea, chiar astăzi, Eurostat a raportat o nouă și substanțială scădere a prețurilor de producție industrială: în aprilie, acestea au scăzut cu 3,2% față de luna precedentă, cauzate de o nouă prăbușire (-10,1%) a prețurilor la energie. 

Aceasta este a patra lună consecutivă de scădere, o voce care anunță adesea tendințe similare în inflația prețurilor de consum.

Privind ritmul de schimbare pe o bază anuală, în aprilie creșterea prețurilor de producție a scăzut la 1%, deci aproape zero, față de +5,5% în martie și +26,9% la care atinsese în noiembrie 2022.

Odată cu următoarele decizii privind ratele dobânzilor, BCE se va asigura că acestea ating „niveluri suficient de restrictive pentru a obține o revenire la timp a inflației la ținta de 2%”, a spus Lagarde. 

Deciziile viitoare se vor baza pe date, în special pe evaluarea perspectivelor inflației, pe dinamica inflației subiacente și pe puterea transmiterii politicii monetare a majorărilor anterioare ale ratelor. 

Pe acest ultim aspect, a precizat el, vor fi relevante prognozele economice actualizate, care vor fi publicate cu ocazia ședinței Consiliului Guvernatorilor din 15 iunie.

Lagarde a arătat apoi cu degetul către „anumite sectoare ale economiei”, în special agricultura, construcțiile și unele sectoare de servicii în care în ultimele luni companiile au impulsionat creșteri ale prețurilor de consum „mai mult decât este necesar”. Și a cerut intervenția autorităților de concurență pe aceste aspecte.

În această fază „este foarte important ca partenerii sociali să aibă un dialog concertat”, pentru că nu ne confruntăm cu o inflație în care fiecare dintre cele două părți încearcă să recupereze tot ce a pierdut din cauza creșterilor de preț din trecut pentru că dacă am fi în această situație „riscăm să fim nevoiți să adoptăm măsuri de înăsprire monetară mult mai puternice”, a avertizat ea. 

Un apel de natură asemănătoare cu cel relansat guvernelor pentru a elimina măsurile de ajutor împotriva energiei scumpe, acum că prețurile au scăzut.

În ceea ce privește băncile, „nu vedem suficient” în ceea ce privește creșterea ratelor dobânzilor la depozitele deținute în numele gospodăriilor și al întreprinderilor, a spus Lagarde.

„Ne-am dori ca băncile să transmită integral” majorările făcute chiar de BCE, „nu doar la credite, ci și la depozitele pe care le dețin, nu doar pe cele cu termen, ci pe toate”. 

Totuși, Lagarde a precizat că în această fază BCE este concentrată pe necesitatea creșterii ratelor de referință pentru a favoriza o scădere a inflației generale.

ECONOMIA ZONEI EURO ESTE BLOCATĂ

Economia zonei euro aproape a stagnat la începutul anului 2023. Activitatea este susținută de scăderea prețurilor la energie și de atenuarea blocajelor din lanțurile globale de aprovizionare, în timp ce politicile economice continuă să ofere sprijin afacerilor și familiilor. 

Acest lucru a fost remarcat de președintele BCE, Christine Lagarde, în declarațiile sale introductive la audierea trimestrială din Parlamentul European.

Indicatorii de încredere a întreprinderilor și gospodăriilor indică un nivel slab al activității în trimestrul doi și „observăm o divergență între sectoarele economiei”, a continuat ea. 

Producția continuă să lucreze la eliminarea comenzilor acumulate „dar perspectivele sale se înrăutățesc”. 

Între timp, serviciile rămân rezistente, în special în urma redeschiderii după restricțiile impuse din cauza Covid.

Lagarde a reiterat că, pe măsură ce criza prețurilor la energie se atenuează, guvernele ar trebui să retragă măsurile de sprijin, pentru a evita alimentarea presiunilor pe termen mediu asupra prețurilor care ar forța BCE să înăsprească mai mult politica monetară.

Sursa: askanews

Adaugă comentariu

Trimite
Abonează-te gratuit la știrile săptămânii!

Declar că sunt de acord cu termenele de utilizare și politica de confidențialitate precum și că am citit informațiile care sunt solicitate în conformitate cu articolul 13 din GDPR (Regulamentul EU - 2016/679).