Farmer Bill este porecla care i-a fost dată lui Bill Gates de revista de specialitate Land Report, care, în ediția din 2022, a confirmat că fondatorul Microsoft a devenit cel mai mare proprietar de teren agricol privat din America, cu 300 de mii de acri (aproximativ 120 de mii de hectare) în 19 state pentru o valoare de 700 de milioane de dolari.
După cum se știe, de fapt, Gates este unul dintre acei antreprenori celebri care au câștigat miliarde cu strategii de afaceri fără scrupule și speculații financiare reale, ajungând să crească instabilitatea financiară, să erodeze drepturile lucrătorilor și să consolideze inegalitățile economice care există deja la nivel global.
Gates și o mică clasă de miliardari și-au croit o nouă imagine, la limita sfințeniei, grație „filozofiei de a dărui”, investind în fiecare sector, de la educație la sănătate, de la politici sociale la agricultură.
Acesta este filantrocapitalismul, o strategie menită să le garanteze acestor magnați o aură de aparentă străinătate față de jocurile de putere.
Fostul cuplu Gates a achiziționat în liniște terenuri agricole prin managerul lor de investiții, Cascade Investment, controlat de Bill Gates și condus de Michael Larson, fost manager de fonduri de obligațiuni la Putnam Investments, care a fost însărcinat cu diversificarea a 45% din activele totale ale companiei Microsoft.
În urmă cu câțiva ani, Melinda Gates spusese deja că a fost surprinsă de sfatul de a investi în acest sector, pentru ca ulterior să se răzgândească și să îl considere „unul dintre cele mai bune pe care le-am primit vreodată”.
Cu toate acestea, transferul dreptului de proprietate asupra întreprinderilor agricole către entități neagricole și străine are implicații foarte negative pentru fermieri, comunitățile rurale și mediu.
Figura filantropului modern nu oferă, de fapt, o soluție concretă luptei împotriva sărăciei și a nedreptății sociale; dimpotrivă, el întruchipează cauza, reprezentând, dacă este ceva, degenerarea acelui sistem global bazat pe acumularea de resurse.
Mai mult, acest interes pentru terenurile agricole ascunde foarte multe alte scopuri, în comparație cu cele „corecte politic” etalate de filantrocapitalist, care variază de la biopiraterie la agrobusiness.
ONG-ul britanic Global Justice Now a acuzat fundația lui Gates că face investiții nu în scopuri caritabile, ci pentru a promova „politicile economice neoliberale și globalizarea corporativă”.
Când Bill Gates într-o sesiune „Întreabă-mă ceva” pe Reddit, după cum a raportat Business Insider, a fost presat cu câteva întrebări pentru a clarifica care este scopul investițiilor sale în extinderea industriei agricole, a explicat că a investit ”în aceste ferme pentru a le face mai productive și pentru a crea mai multe locuri de muncă”.
Apoi s-a grăbit să sublinieze că atenția lui pentru mediu este întotdeauna vigilentă și că, în fața provocărilor climatice, „semințele mai productive pot evita defrișările”.
Magnatul, cu investițiile sale uriașe, este foarte activ în Africa în sectorul organismelor modificate genetic (OMG), considerate „soluții tehnice necesare” pentru dezvoltarea agriculturii.
Este un model de dezvoltare agricolă bazat pe utilizarea noilor tehnologii de inginerie genetică și pe maximizarea recoltelor.
În viziunea Fundației Gates, care este de fapt o formă modernă de colonialism deghizat, foamea în Africa (și în lume) este rezultatul eșecului modernizării agriculturii, care a lăsat loc de așa-numitul „soluționism tehnocrat”.
Ideea pe care filantrocapitalismul intenționează să se răspândească în rândul opiniei publice este, de fapt, că bunăstarea poate fi dată doar de sus, de așa-zișii stăpâni ai lumii.
Fundația Bill și Melinda Gates a cheltuit aproape 6 miliarde de dolari încercând să „îmbunătățească” agricultura.
GRAIN a analizat toate subvențiile pentru alimente și agricultură pe care fundația le-a acordat până în 2020, constatând că marea majoritate a finanțării sale a mers către centre de cercetare, companii și grupuri care fac lobby pentru agricultura industrială, jefuind biodiversitatea agricolă.
Nicoletta Dentico a arătat cum Gates, împreună cu companiile private, a lucrat pentru a redefini toate nivelurile sistemului alimentar african în favoarea chimiei, monopolurilor agroalimentare, OMG-urilor (cum ar fi Golden Rice) și agriculturii digitale.
Pe podiumul principalilor beneficiari ai Fundației Gates, regăsim:
- pe primul loc CGIAR(Consortium Group on International Agricultural Research), un consorțiu internațional de 15 centre de cercetare pentru promovarea „Revoluției Verzi” prin utilizarea îngrășămintelor, pesticidelor și semințe modificate genetic. Potrivit Vandanei Shiva, prin finanțarea unor inițiative globale precum Diversity Seek, se încearcă înregistrarea tuturor informațiilor genetice ale semințelor aflate în depozit, pentru a obține brevete asupra informațiilor genetice colectate, într-un act clar de biopiraterie;
- pe locul al doilea se află AGRA(Alliance for a Green Revolution in Africa), creată chiar de Fundația Gates și Fundația Rockefeller cu scopul de a promova (de sus în jos) un model de agricultură bazat pe îngrășăminte, pesticide și semințe modificate genetic;
- în clasamentul întocmit de GRAIN, locul trei revine unui grup de entități care includ Banca Mondială, Programul Alimentar Mondial, FAO și Fundația ONU. Excluși, de fapt, sunt acei fermieri care ar dori să „ajute”!
Există și o altă afacere în curs de dezvoltare care se învârte în jurul investițiilor agricole: cultivarea carbonului.
Practicile agricole durabile, care elimină dioxidul de carbon din atmosferă, sunt în conformitate cu obiectivul neutralității climatice.
Conceptul este că companiile care poluează, mai degrabă decât să-și schimbe structurile de producție, pot cumpăra drepturi de emisie și credite de carbon de la alți antreprenori agricoli, continuând să polueze.
În spatele retoricii unei cauze umanitare și de dezvoltare, cum ar fi creșterea veniturilor micilor fermieri sau oferirea de soluții la schimbările climatice, Bill Gates arată mintea obișnuită, nemiloasă, dar lungă de vedere a tehnocratului.
Multinaționalele generează inegalități economice și sociale pe care, în mod paradoxal, fundațiile caritabile ar trebui apoi să le rezolve, alimentându-le în schimb într-un fel de cerc vicios diabolic.
Surse:
https://editions.mydigitalpublication.com/publication/?m=61105&i=778214&p=148&ver=html5
https://cascadeassetmanagement.com/meet-our-leadership/
https://www.rollingstone.it/cinema-tv/programmi-tv/lafrica-gli-ogm-e-bill-gates/646871/
https://navdanyainternational.org/it/publications/sintesi-del-rapporto-gates-to-a-global-empire/
https://navdanyainternational.org/wp-content/uploads/2020/10/THE-GOLDEN-RICE-HOAX.pdf
Adaugă comentariu