Economie

IMPORTANT: Directiva „Casa verde”, Europa reformulează regulile!

IMPORTANT: Directiva „Casa verde”, Europa reformulează regulile!

La Bruxelles s-a ajuns la un nou acord care va reforma dezbătută  Directiva privind performanța energetică a clădirilor, cunoscută în Italia sub denumirea de Directiva privind locuințele verzi. 

Compromisul vine în urma discuțiilor purtate în octombrie și confirmă abandonarea criteriului claselor energetice pe clădiri individuale prezent în directiva din martie, preferând o abordare bazată pe media pe întregul fond de clădiri al statelor individuale. 

Mulți s-au declarat mulțumiți de punctul de convergență găsit pentru că a fost văzut ca o soluție la problema poluării de la clădiri, care pare a fi una dintre cele mai impactante din sfera energetică, atât de mult încât acoperă o treime din emisiile UE derivate din „utilizarea energiei”. 

Cu toate acestea, în ciuda faptului că obiectivul de eliminare a emisiilor din fondul de clădiri până în 2050 a rămas de necontestat, mulți definesc acordul de joi ca un adevărat acord descendent, semnat din cauza presiunilor din partea statelor individuale, printre care cu siguranță găsim Italia pe primul loc, în timp ce pe de altă parte încă nu lipsesc vocile critice care consideră acordul actual prea scump.

Noul acord cere fiecărui stat membru să adopte propria strategie de reducere a emisiilor de la clădirile rezidențiale cu 16% până în 2030 și cu 20-22% până în 2035. 

Fiecare stat poate decide să opereze după cum dorește și pe ce clădiri dorește să reducă emisiile, dar cel puțin 55% din reducerea medie a consumului de energie primară trebuie să fie realizată prin renovarea clădirilor cu cele mai proaste performanțe. 

Acordul de joi amână și cu doi ani data până la care noile clădiri rezidențiale vor trebui să înceapă să fie construite cu zero emisii, fixând-o pentru 2030 față de 2028 cât era anterior.

Obligația de reînnoire a centralelor termice a fost și ea amânată, odată cu amânarea interdicției centralelor alimentate cu combustibili fosili din 2035 până în 2040.

În plus, din 2025 nu se va mai putea finanța instalarea cazanelor autonome pe combustibili fosili. 

Abordarea mediei întregului stoc de clădiri se va aplica și clădirilor nerezidențiale. 

În ceea ce privește acestea, obiectivul este de a renova cel puțin 16% dintre clădirile cu cele mai proaste performanțe până în 2030, ajungând la 26% până în 2033. 

Și pentru ei, data după care noile clădiri vor trebui să aibă emisii zero a fost amânată cu doi ani, trecând din 2026 în 2028.

Toate acestea vor trebui echipate cu panouri solare, care, în ceea ce privește clădirile deja construite, vor avea să înceapă să fie instalat începând cu 2027.

Acordul a fost salutat cu căldură de către părți, dar nu se poate nega că noile propuneri din Directiva Case Verzi sunt, așa cum s-a discutat deja pe larg, o versiune mult mai controlată a acordului anterior. 

Motivul pentru care Comisia Europeană a trebuit să se împace cu solicitările țărilor Uniunii este că acestea au denunțat costurile mari pe care le-ar fi implicat astfel de directive atât pentru cuferele lor, cât și pentru portofelele cetățenilor. 

Până la urmă, nu există nicio îndoială asupra nuanței politice puternice care a colorat subiectul în ultimele luni, adesea însoțite de declarații alarmante care descriu scenarii dezastruoase. 

Este cu siguranță adevărat că costurile tranziției energetice sunt uriașe, dar la momentul respectiv trebuie subliniat că scutirile care au caracterizat ultimul acord au fost numeroase și au inclus și case secundare locuite de mai puțin de patru luni, locuințe publice și clădiri istorice. 

În plus, Comisia Europeană se aștepta ca prioritatea să fie acordată persoanelor vulnerabile și caselor cu performanțe slabe, care ar trebui ajutate de state. 

Pentru a aborda măsurile propuse în luna martie, ANCE a publicat o propunere axată pe super bonus însoțită de un studiu detaliat asupra costurilor pe care ar trebui să le suporte țara. 

Acestea erau mari, dar departe de scenariul apocaliptic pictat de politicieni. 

Odată cu noul acord, multe clădiri au fost reconsiderate sau excluse din discuție, problema foarte dezbătută a centralelor a fost amânată și s-a acordat o mai mare libertate de acțiune țărilor! 

Pe scurt, putem spera că prețurile vor fi accesibile tuturor, dacă guvernele naționale decid să acționeze în această direcție.

Surse:

https://www.lindipendente.online/2023/12/11/direttiva-casa-green-leuropa-riformula-le-regole-ecco-cosa-cambia/

https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/en/ip_23_6423

https://ance.it/wp-content/uploads/allegati/20230725_Il_futuro_del_superbonus.pdf

Adaugă comentariu

Trimite
Abonează-te gratuit la știrile săptămânii!

Declar că sunt de acord cu termenele de utilizare și politica de confidențialitate precum și că am citit informațiile care sunt solicitate în conformitate cu articolul 13 din GDPR (Regulamentul EU - 2016/679).