Geopolitică

BOOM: Petrolul rusesc aflat sub embargo ajunge în Europa prin India

BOOM: Petrolul rusesc aflat sub embargo ajunge în Europa prin India

Duminica trecută a intrat în vigoare embargoul european asupra produselor petroliere rusești importate pe mare, la care s-a adăugat un plafon de preț care variază între 45 și 100 de euro pe baril pentru exporturile, tot pe mare, către țări terțe.

Obiectivul sancțiunilor europene asupra țițeiului rusesc este de a priva Kremlinul de veniturile sale pentru a-l lipsi de resurse care să fie alocate operațiunilor de război și, în același timp, de a menține piața europeană bine aprovizionată.

Totuși, având în vedere că embargoul generează o slăbire artificială a ofertei, pare puțin probabil ca, cu stocurile în scădere, să nu se producă un deficit de motorină în Europa în următoarele luni odată cu creșterea relativă a prețurilor.

Dacă, așadar, pe de o parte, embargoul va obliga Moscova să se orienteze către piețele estice, vânzând țiței economiilor asiatice la prețuri reduse, pe de altă parte, aceasta expune Europa riscului unei creșteri a prețurilor din cauza scăderii ofertei, în prezenţa unei cereri constante.

Moscova a înlocuit rapid cumpărătorii occidentali cu piețele asiatice, în special cele indiene și chineze, care îl revind occidentalilor la prețuri mai mari, dând naștere unor triangulații avantajoase pentru exportatori, dar cu siguranță incomod pentru importatorii europeni care l-ar cumpăra mai ieftin cumpărând-o direct de la Moscova!

Cu toate acestea, acest mecanism face posibilă respectarea sancțiunilor fără a rămâne complet fără combustibil.

Deocamdată nu se poate spune dacă sancțiunile occidentale asupra petrolului rusesc vor atinge cu adevărat obiectivele pentru care au fost lansate, dar cu siguranță pun în centru puteri emergente precum India, oferindu-le un rol strategic pe scena internațională.

India cumpără petrol rusesc la prețuri foarte avantajoase: în ianuarie, țițeiul rusesc a fost exportat cu 49,48 de dolari barilul față de 80 de dolari barilul pentru petrolul Brent.

Odată rafinat, New Delhi îl livrează pe piețele occidentale: tot luna trecută a livrat aproximativ 89.000 de barili pe zi de benzină și motorină la New York, cel mai mult din ultimii 4 ani, conform companiei de date Kpler, în timp ce fluxurile zilnice de motorină, cu conținut scăzut de sulf, către Europa a fost de 172.000 de barili în ianuarie, cel mai mult din octombrie 2021.

În plus, țițeiul rusesc găsește și alte destinații precum, de exemplu, Brazilia. Acest lucru ajută Moscova să-și mențină veniturile și, în același timp, aduce beneficii economiilor asiatice care au devenit mari cumpărători de hidrocarburi rusești de când Moscova a lansat operațiuni militare în Ucraina și către care consumatorii occidentali sunt nevoiți să se adreseze.

„India este un exportator net de mărfuri rafinate și o mare parte din acestea vor merge în Occident pentru a ajuta la atenuarea tensiunii actuale”, a declarat Warren Patterson, șeful de strategie de mărfuri la ING Groep NV, cu sediul în Singapore.

„Este destul de clar că o pondere tot mai mare din materia primă folosită pentru acest produs provine din Rusia”.

În ciuda mecanismului de triangulare, care ar trebui să servească tocmai la menținerea normală a nivelului țițeiului de pe piețe, nu poate fi exclusă o potențială slăbire a ofertei, având în vedere că nu tot petrolul rusesc destinat anterior Occidentului își poate găsi noi destinații!

În acest caz, în prezența unei cereri constante din partea consumatorilor europeni și americani, s-ar produce o creștere a prețurilor și o înrăutățire în continuare a inflației.

Într-adevăr, un studiu al Băncii Italiei a arătat că, în primele nouă luni ale anului 2022, mai mult de 60% din inflația din zona euro a derivat din creșterea costurilor energiei!

„Șocul energetic excepțional a contribuit la creșterea inflației generale în mod semnificativ, în ciuda unei elasticități limitate a componentei de bază la prețurile energiei.

În medie pentru primele nouă luni ale anului 2022, creșterea prețurilor la energie explică direct sau indirect aproximativ 60% din inflația din zona euro.

Aceste evidențe sunt similare în rândul majorității țărilor din zona euro, deși cu o anumită eterogenitate cantitativă”.

Încă o dovadă a faptului că pentru a scădea inflația este necesar să se acționeze mai degrabă asupra costurilor energiei decât asupra dobânzilor, a căror creștere până acum nu a avut ca efect scăderea costului vieții!

Dacă la nivel economic creșterea prețurilor ar putea fi o consecință importantă a embargoului, la nivel geopolitic, inițiativa țărilor G7 nu va face decât să mărească decalajul dintre Occident și restul lumii care nu a aderat la sancțiunile blocul Atlantic!

Țările grupului BRICS, de fapt, își întăresc legăturile și inițiază schimburi bilaterale cu monedele locale respective tocmai pentru produsele petroliere, accelerând procesul de dedolarizare care merge mână în mână cu cel de deglobalizare, numită și decuplare.

Mai mult, triangulațiile contribuie la creșterea importanței economice și geopolitice a unor puteri precum India a căror economie este în creștere rapidă, atât de mult încât s-a plasat pe locul cinci în clasamentul economiilor mondiale, depășind Marea Britanie.

O schimbare rapidă a aranjamentelor internaționale este accelerată tocmai de sancțiunile care, dacă este încă prea devreme ca China să taie relațiile economice cu Occidentul, pentru Casa Albă este necesar să se acționeze într-o direcție protecționistă, cu accent pe globalizarea regională, așa-zisul frien-shoring susținut de secretarul Trezoreriei Janet Yellen, și pe inițiative precum Actul de reducere a inflației care are ca scop apărarea pieței americane în detrimentul mai ales a celei europene!

În același timp, este încă prea devreme pentru a spune dacă embargoul rusesc asupra petrolului va atinge rezultatele pentru care a fost instituit, și anume privarea Moscovei de resursele necesare finanțării războiului.

Cert este că, în ciuda a ceea ce susțin instituțiile și mass-media occidentale, celelalte sancțiuni impuse Moscovei de la începutul conflictului nu au reușit să o doboare sau să pună capăt războiului.

Eu vin și adaug:

UE a făcut “o altă magie” prin acest embargo, care va continua să sărăcească cetățenii europeni și va pune în mare dificultate companiile Uniunii, dar în același timp Moscova nu pare afectată de sancțiuni, iar asiaticii profită de pe urma acestui joc deosebit de inteligent al Bruxelles-ului, cu anumite țări care au devenit peste noapte pioni importanți în acest puzzle geopolitic, și își întăresc rapid economiile în detrimentul țărilor europene!

Nu știu dacă mai era cazul să ne demonstreze cât de inutile sunt măsurile luate de Bruxelles și cât de mult le pasă de ceea ce se va întampla atât cu companiile cât și cu cetățenii acestei Uniuni!

Îmi vine greu să cred că mai marii specialiști ai BCE au crezut, și cred în continuare, că în acest context, prin creșterea dobânzilor se poate diminua inflația, când este evident că această inflație a fost provocată de costul energetic la care este supusă economia Europeană de mai bine de 1 an, iar acum cu acest embargo, poate fi lovitura fatală pentru economiile europene!

Autor: Daniel Oprican

Sursa: lindependente.online

Adaugă comentariu

Trimite
Abonează-te gratuit la știrile săptămânii!

Declar că sunt de acord cu termenele de utilizare și politica de confidențialitate precum și că am citit informațiile care sunt solicitate în conformitate cu articolul 13 din GDPR (Regulamentul EU - 2016/679).