De șase zile, Gaza s-a transformat într-un iad pe pământ. Bombardamentele Israelului, ca răspuns la ofensiva lansată de Hamas sâmbăta trecută, sunt zilnice.
Ieri, la ora 14.00, spitalele și instituțiile medicale (și milioane de civili) au rămas fără curent, după ce combustibilul necesar pentru a asigura funcționarea centralei s-a epuizat.
S-au epuizat proviziile de hrană și odată cu ele și rezervele de apă. Dărâmăturile sunt peste tot. Mii de civili morți, mii dispăruți, mii de răniți: numărul crește de la o oră la alta.
Potrivit unor surse din domeniu, Israelul bombardează masiv civili cu fosfor alb, o substanță interzisă de convențiile internaționale din cauza efectelor devastatoare asupra organismului. Și, în timp ce orașul a rămas în întuneric, Israelul se pregătește de „asediu total”.
Cartierul Al-Rimal, din inima Gazei, a fost complet distrus de bombardament. O zonă plină de viață printre clădiri universitare, zgârie-nori, birouri, moschei și vânzători ambulanți, complet distruse.
În Khan Younis, bombardamentul continuă neîncetat, relatează Sami Abuomar, un rezident al Gaza, pentru The Independent.
Armata israeliană de aici a încercat să-l urmărească și să-l omoare pe Mohammed Deif, un lider al Hamas despre care se crede că este unul dintre mințile din spatele atacului lansat împotriva Israelului sâmbătă trecută.
În bombardarea lui Khan Younis, potrivit unor surse palestiniene, câțiva dintre membrii familiei lui Deif au murit (inclusiv fratele, fiul și nepoții lui), dar nu a fost nicio urmă de el.
„Situația este înfiorătoare”, ne spune Sami, care se află în spital în timp ce ne vorbește.
„AM RĂMAS FĂRĂ APĂ ȘI MÂNCARE ȘI NU MAI ESTE CURENT”.
De fapt, în jurul orei 14.00 miercuri, singura centrală electrică din Gaza a întrerupt serviciul din cauza lipsei de combustibil.
Spitalele și unitățile de asistență medicală (toate se prăbușesc acum), împreună cu peste 2,3 milioane de civili, care sunt acum în întuneric.
Pana de curent „amenință să cufunde complet Fâșia în întuneric și să facă imposibilă continuarea furnizării serviciilor de bază, toate acestea depind de energie electrică și nu va fi posibilă funcționarea parțială a acestora cu generatoare, din cauza impedimentului de realimentare de la Poarta Rafah”, au declarat ieri autoritățile din Gaza.
Organizația Națiunilor Unite a declarat că are provizii de apă și hrană pentru până la 12 zile pentru a-i ajuta pe cei aproximativ 180.000 de oameni care și-au căutat refugiu în școlile lor.
Sami ne mai spune și un alt fapt, confirmat de tot mai mulți civili și ONG-uri de pe teren: în zona dens populată de nord a orașului Gaza, israelienii folosesc pe scară largă bombele cu fosfor alb împotriva civililor.
Aceeași știre este raportată de ONG-ul EuroMed, care citează martori verificați în teren. Este o substanță care, inhalată sau ingerată, odată în contact cu țesuturile determină necroza profundă, până la nivelul osului.
Dacă știrea ar fi confirmată, ar fi o infracțiune foarte gravă, săvârșită cu încălcarea convențiilor internaționale (care interzic folosirea fosforului alb împotriva populației), întrucât ar cauza civililor suferințe nespuse urmate de moarte sigură.
„Întotdeauna am crezut că bunicii mei exagerau când vorbeau despre Nakba, care a avut loc în 1948, dar o trăim literalmente acum”, relatează jurnalista palestiniană Plestia Alaqad, în timp ce se plimbă pe străzile devastate din Gaza.
Pentru jurnaliștii palestinieni care au rămas prinși în oraș este greu să raporteze ce se întâmplă, explică ea, nu numai pentru că există un risc foarte mare de a ajunge sub bombardamente (cel puţin şase şi-au pierdut deja viaţa), ci şi pentru că multe străzi sunt distruse până la punctul de a fi impracticabile chiar și pe jos.
Printre dărâmăturile a ceea ce odată au fost case, apar obiecte personale, pături, fotografii cu familii întregi, unele alb-negru, altele color.
Pentru că mulți dintre ei nici nu și-au dat seama ce s-a întâmplat cu ei. Este probabil ca bombardamentele i-au șters pentru totdeauna.
Răspunsul Israelului la rezistența Hamas a fost brutal. Cel mai brutal din 75 de ani de ocupare ilegală a teritoriului palestinian.
O reacție perfect aliniată, de altfel, cu politica de ultradreaptă a premierului Netanyahu, reales la sfârșitul anului 2022, care a vizat extinderea Israelului printr-o creștere masivă a coloniilor ilegale israeliene și consolidarea celor existente.
MINISTRUL SECURITĂȚII GUVERNULUI SĂU, BEN-GVIR, I-A NUMIT „EROI” PE ISRAELIENII CARE UCID CIVILI PALESTINIENI.
Și acum sunt mai presus de toate structurile civile care ajung în punctul de vedere al atentatelor: spitale, școli, piețe, case.
Limbajul folosit de coloniști are ca scop dezumanizarea palestinienilor și, prin urmare, justificarea oricăror atrocități comise împotriva lor.
Anunțând „asediul total” al Gazei, în care „nu va fi electricitate, mâncare, apă, combustibil”, ministrul israelian al Apărării Yoav Gallant a declarat că se luptă cu „animalele umane” și că intenționează să acționeze în consecință.
O utilizare pricepută a semanticii care, acest lucru este cert, a reușit să seducă o mare parte a media occidentală.
Astfel, în Gaza nu există niciun loc care să poată oferi un adăpost sigur populației civile: orice clădire, orice persoană este o potențială țintă a furiei IDF (Forțele de Apărare Israeliene).
Civilii se refugiază în școli și spații publice, dar distrugerea este sistematică. Și nu există scăpare.
Populația Fâșiei (peste 2,3 milioane de persoane, vârsta medie de 18 ani, pentru că așa cum susține activistul italo-palestinian Karem Rohana, „îmbătrânirea în Gaza este dificilă”) sunt, în toate privințele, ostatici ai guvernului israelian, blocați într-o închisoare în aer liber din care nu există cale de scăpare.
În ultimele zile, de fapt, forțele militare israeliene au bombardat singura cale de ieșire din Gaza în Egipt, și anume trecerea Rafah.
La acea vreme, armata israeliană a declarat că nu poate „nici confirma, nici infirma” niciun atac asupra trecerii.
Cu doar câteva ore înainte de bombardamente, aceeași armată sugerase palestinienilor să părăsească zona prin acel pasaj.
„Trecerea Rafah este încă deschisă. Îi sfătuiesc pe oricine poate pleca să facă acest lucru”, a declarat Richard Hecht, purtătorul de cuvânt al IDF, jurnaliştilor după ce însuşi prim-ministrul israelian Netanyahu a sugerat ca palestinienii să părăsească Fâşia.
Declarațiile au alarmat guvernul egiptean, care a cerut guvernului israelian să ofere trecere în siguranță pentru locuitorii din Gaza, mai degrabă decât să-i împingă pe toți în Sinai prin Rafah.
Devastarea Gazei este punctul culminant al unei escalade fără precedent a represiunii Israelului asupra palestinienilor.
După cum își amintește Human Rights Watch, de la 1 septembrie 2023, erau 1.264 de persoane reținute de Israel fără proces sau acuzații (în ceea ce se numește detenție administrativă), cel mai mare număr din ultimii 30 de ani.
Potrivit Oficiului Națiunilor Unite pentru Afaceri Umanitare (OCHA), începând cu 19 septembrie, israelienii au ucis mai mulți palestinieni în Cisiordania în 2023 decât în orice an din 2005 (anul în care ONU a început să înregistreze sistematic cifra): 182, dintre care 39 erau copii.
Numeroase asociații palestiniene pentru drepturile omului au fost interzise, în timp ce din 2007 Israelul a menținut închiderea totală a Gazei, controlând accesul la apă, alimente și provizii, cu efecte devastatoare asupra populației.
Blocada a creat de fapt o situație de „nesiguranță alimentară moderată sau severă” pentru cel puțin un milion de oameni, iar restricțiile israeliene privind accesul la terenurile agricole și la pescuit au redus drastic cantitatea de alimente pe care o pot produce ei înșiși locuitorii din Gaza.
La aceasta se adaugă lipsa dramatică de apă zilnică. Bombardele din Gaza și infrastructura acesteia sunt frecvente, apare hărțuirea zilnică asupra populaţiei.
În august anul trecut, poliția israeliană a marcat Steaua lui David pe fața unui palestinian, arestat sub acuzația de trafic de droguri (dar apoi, în mod ciudat, eliberat).
În aprilie, poliția a luat cu asalt moscheea Al-Aqsa, trăgând cu gaze lacrimogene și bătând credincioșii. Anul trecut, a demolat o școală în timp ce copiii învățau înăuntru.
Lista este lungă și poate dura zile întregi. Dovezile a ceea ce se întâmplă zilnic în Gaza și în toată Palestina sunt la îndemâna tuturor.
Ocupația israeliană a fost definită drept ilegală chiar și de ONU, care a amintit și că „asediul total” pus în aplicare împotriva Gazei este interzis de dreptul internațional.
Cu toate acestea, bombele israeliene continuă să cadă fără încetare (cu sprijinul guvernelor occidentale), în timp ce comunitatea internațională se limitează la observarea, imobilă, masacrul.
Foto: DYKT Mohigan
Adaugă comentariu