Geopolitică

SUA au blocat rezoluția ONU pentru un armistițiu umanitar în Palestina

SUA au blocat rezoluția ONU pentru un armistițiu umanitar în Palestina

Statele Unite au fost singurul membru al Consiliului de Securitate al Națiunilor Unite care a votat miercuri împotriva unei rezoluții prin care se cere „un armistițiu umanitar” în luptele din Orientul Mijlociu pentru a oferi ajutor salvator celor două milioane de oameni din Fâșia Gaza, condamnând în același timp atacul Hamas împotriva Israelului. 

Textul, întocmit de Brazilia, ar fi condamnat violența împotriva tuturor civililor israelieni și palestinieni, dar potrivit SUA nu ar fi subliniat suficient dreptul la autoapărare al statului evreu.

„Suntem pe teren și facem o muncă diplomatică grea... Credem că această diplomație ar trebui lăsată să se desfășoare”, a spus ambasadorul SUA la Națiunile Unite, Linda Thomas-Greenfield, pentru a justifica dreptul de veto. 

Cu toate acestea, Albania, Brazilia, China, Ecuador, Franța, Gabon, Ghana, Japonia, Malta, Mozambic, Elveția și Emiratele Arabe Unite au votat în favoarea rezoluției, în timp ce Rusia și Regatul Unit s-au abținut.

Vetoul SUA îndepărtează și mai mult posibilitatea unei încetări a focului în zona de conflict, după ce o rezoluție prezentată de Rusia pentru a cere un armistițiu fusese deja respinsă în urmă cu câteva zile, țările care au votat împotrivă au fost SUA, Marea Britanie, Franța și Japonia. 

Capacitatea Washingtonului de a se opune unei rezoluții importante care ar fi favorizat ajutorul umanitar vine într-un moment de tensiune maximă în Orientul Mijlociu, unde raidurile Israelului din Fâșia Gaza continuă ca și furia lumii arabe față de statul sionist. 

O situație care s-ar putea limita cu un război regional: nu întâmplător, trimisul Națiunilor Unite pentru pace pentru Orientul Mijlociu, Tor Wennesland, a declarat că lumea se află „în pragul unui abis profund și periculos care ar putea schimba traiectoria Conflictul israeliano-palestinian, dacă nu Orientul Mijlociu în ansamblu”.

Dezamăgirea față de conduita Statelor Unite au venit atât din partea vastei majorități a Consiliului, cât și, în special, din China!

Purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe Mao Ning, vorbind în cadrul conferinței zilnice, a raportat că „China este profund dezamăgită prin obstrucționarea de către SUA a adoptării de către Consiliul de Securitate a unui proiect de rezoluție privind problema palestiniană”, deoarece Consiliul, a adăugat Mao, trebuie să-și poată „juca rolul său în atingerea unui încetări a focului și oprirea războiului”. 

Cu opoziția dreptului de veto, SUA a eșuat în angajamentul adesea lăudat de a promova pacea și drepturile omului pe care, se pare, îl urmărește în faze alternative și în funcție de interesele puse în joc. 

Nu este o coincidență că aceștia au fost acuzați că folosesc standarde duble atunci când se ocupă de potențiale încălcări ale dreptului internațional de către Israel. 

Președintele american Joe Biden, de fapt, s-a limitat la a spune că Hamas nu reprezintă toți palestinienii și că Israelul ar trebui să ia măsuri pentru a evita uciderea civililor palestinieni, dar a susținut pe deplin operațiunile militare israeliene, inclusiv starea de asediu în Fâșia Gaza, interzisă de dreptul internațional.

De asemenea, el a luat partea Israelului în ceea ce privește bombardarea unui spital care a avut loc marțea trecută, susținând că Jihadul Islamic Palestinian este responsabil. 

A spus că o analiză a „imaginilor aeriene, interceptărilor și informațiilor open source” a demonstrat că Israelul nu a fost în spatele atacului și că Statele Unite vor continua să adune dovezi. 

Cu toate acestea, nu a fost posibil să se verifice în mod independent aceste afirmații, a raportat Al Jazeera. 

Ceea ce reiese în mod clar, însă, este parțialitatea Statelor Unite care, în loc să caute o poziție echidistantă pentru a favoriza calea negocierilor, a anunțat imediat că va sprijini Israelul necondiționat.

Comentariul Rusiei nu a întârziat să apară, potrivit căruia vetoul Statelor Unite a demonstrat că retorica SUA asupra dreptului internațional și a drepturilor omului, mai ales în contextul conflictului din Ucraina, va fi instrumentală și interesată:

„Am fost martorii încă o dată la ipocrizia și standardele duble ale colegilor noștri americani”, a declarat ambasadorul Rusiei la ONU, Vassily Nebenzia. 

Între timp, numărul de răniți și decese palestinieni este în creștere. Autoritățile au declarat că peste 3.400 de persoane au fost ucise și peste 12.000 au fost rănite în atacul Israelului asupra Gaza. 

Cifre care confirmă nevoia urgentă a unui armistițiu umanitar împiedicat, însă, de principala putere, presupusul promotor al drepturilor și democrației în întreaga lume.

Sursa: https://www.lindipendente.online/2023/10/19/gli-usa-hanno-bloccato-la-risoluzione-onu-per-una-tregua-umanitaria-in-palestina/

Adaugă comentariu

Trimite
Abonează-te gratuit la știrile săptămânii!

Declar că sunt de acord cu termenele de utilizare și politica de confidențialitate precum și că am citit informațiile care sunt solicitate în conformitate cu articolul 13 din GDPR (Regulamentul EU - 2016/679).