Resursele puse la dispoziția Ucrainei de către Statele Unite și aliații occidentali se epuizează, în timp ce stocurile de material de război ale Ucrainei pentru ofensiva de primăvară sunt în scădere.
„Resursele nu sunt nelimitate”, a declarat Colin Kahl, subsecretarul american al apărării și numărul 3 la Pentagon, într-un interviu pentru Foreign Policy, explicând că, în consecință, SUA trebuie să facă alegeri prudente cu privire la următorul ajutor care urmează să fie trimis spre țara est-europeană.
Ceva despre care se va discuta vineri la următorul summit de la Ramstein, Germania, între secretarul Apărării Lloyd Austin și ceilalți membri europeni ai NATO.
„Vrem să ne asigurăm că antiaeriana ucraineană este eficientă și că sistemele de arme occidentale ajung cu adevărat”, a spus Kahl, adăugând că aceasta va fi o temă centrală a viitorului summit militar din Germania.
Între timp, puținele resurse rămase la dispoziția forțelor ucrainene, în special în ceea ce privește muniția antiaeriană, și dificultățile logistice și financiare pe care Aliații le întâmpină în acordarea asistenței militare scurtează timpul de care dispune Kievul pentru contraofensiva de primăvară, înainte de a se așeza probabil la masa de negocieri cu Moscova.
Negocierile, potrivit subsecretarului, nu sunt iminente! Orizontul de timp pentru ajungerea la un acord nu mai este însă cel de ani, ci de luni.
„Negocierile nu sunt iminente, se vor lupta în continuare luni de zile, vor fi lupte intense, ambele părți vor încerca să câștige un avantaj pe teren, dar Ucraina va fi într-o poziție mai bună pentru a sta la masa negocierilor”, a spus el.
Numărul trei al Pentagonului a explicat că administrația Biden a cheltuit 35 de miliarde de dolari în ajutor de război în puțin peste un an și că acum au mai rămas doar trei dintre acele fonduri și, prin urmare, este necesar să se stabilească prioritatea armamentului care urmează să fie trimis.
Ucrainenii strigă după F16, dar Washingtonul este sceptic pentru că, după cum explică însuși subsecretarul la Apărare, „ar fi nevoie de un an și jumătate până să ajungă în Ucraina, ar fi irelevante în contraofensiva de primăvară”.
Prin urmare, administrația americană a decis să se concentreze asupra sistemelor de apărare aeriană, vehiculelor mecanizate și artileriei.
„Am preferat să cheltuim pe apărarea aeriană, artilerie și forțe mecanizate, inclusiv antrenament și întreținere”, a spus Kahl.
Marea teamă, de fapt, este că ucrainenii sunt pe cale să rămână fără muniție antiaeriană! În acest caz, forțele aeriene ruse ar avea un câmp liber și contraofensiva mult planificată, care potrivit unor zvonuri ar trebui să înceapă pe 30 aprilie, ar fi pusă în pericol.
„Dacă pierdem bătălia pentru cer, ne vom afla într-o situație critică, foarte periculoasă. Rușii vor putea distruge orice oraș, așa cum au făcut în Siria. Avem nevoie imediat de F16”, este apelul purtătorului de cuvânt al aviației ucrainene, Yuri Inhat.
În ciuda creșterii activelor de apărare aeriană furnizate de Occident, Statele Unite au furnizat Patriot și Germania alte sisteme antiaeriene, nevoia continuă de apărare împotriva atacurilor rusești cu rachete și drone a epuizat sistematic stocurile din Ucraina.
O împrejurare care, potrivit Financial Times (FT), este susținută de documentele serviciilor de informații americane scurse recent online, potrivit cărora Kievul ar putea rămâne fără muniție pentru cinci sisteme critice de apărare aeriană.
Din aceste motive, ucrainenii din Ramstein sunt așteptați să solicite transporturi urgente de rachete sol-aer.
Kievul va face presiuni asupra aliaților pentru a-și consolida stocurile în scădere, potrivit a trei oficiali familiarizați cu pregătirile summit-ului citați de Financial Times:
„Fără apărare antiaeriană adecvată, capitalele occidentale se tem că o contraofensivă planificată de mult împotriva trupelor ruse de ocupare ar putea slăbi”.
În timp ce deficitul de rachete și apărarea antiaeriană slabă au adus Rusiei mari avantaje pe câmpul de luptă, acest lucru ar putea reînnoi cerințele Kievului față de puterile occidentale pentru avioane de luptă moderne, cum ar fi F16, sau pentru impunerea unei zone de excludere a zborului, a spus Richard Barrons, fostul șef al forțelor armate britanice.
Cu toate acestea, sunt două opțiuni pe care SUA le-au exclus întotdeauna și continuă să le excludă, așa cum a explicat Colin Khal cu privire la F16.
În ceea ce privește negocierile, Kahl însuși a explicat că acestea nu vor fi iminente, întrucât ambele părți vor continua să lupte luni de zile în încercarea de a câștiga avantaje pe teren și de a obține condiții mai bune în timpul negocierilor, adăugând, de asemenea, că SUA nu pot impune condiții pentru ucrainenii.
Cu toate acestea, deficitul de stocuri de muniție și armament ridică temeri cu privire la rezistența forțelor ucrainene și a națiunilor occidentale, dacă vor să evite înfrângerea Kievului, nu au de ales decât să crească producția industrială pentru ca apărarea să-i dea șansa de a sta la masă negocieri cu putere de negociere mai mare!
Pare evident, de fapt, că luptele se vor încheia cu negocieri diplomatice, așa cum sperase deja înainte de această iarnă, șeful de stat major american, Mark Milley, într-un interviu la CNBC.
Între timp, Khal a spus că „suntem vigilenți ca să nu existe o escaladare în Ucraina și ca acest conflictul să nu se extindă”.
Sursa: lindependente.online
Adaugă comentariu