Război Ucraina

BOOM: „Ucraina era pregătită să atace Moscova. America a spus nu"

BOOM: „Ucraina era pregătită să atace Moscova. America a spus nu"

„Washington Post” dezvăluie planul invadatorilor. Între timp, o dronă cade în apropierea capitalei. Kremlinul: „Trimisă de la Kiev”!

Secretarul, Antonio Guterres, îl atacă pe ministrul, Sergej Lavrov, care prezidează procedurile: „Invazia încalcă Cartea ONU din 1945”!

Era programat pentru februarie, chiar înainte de prima aniversare de la începutul războiului: armata ucraineană plănuia un atac asupra Moscovei. 

Un plan ambițios și îndrăzneț, sărit în ultimul moment la ordinul celor mai fideli aliați ai Kievului: Statele Unite. 

Acest lucru a fost dezvăluit încă o dată de Washington Post, citând un raport confidențial al SUA. 

Generalul Kyrylo Budanov, din fruntea Direcției de Informații Militare Ucrainene, îi instruise pe ofițerii săi „să se pregătească pentru atacurile în masă din 24 februarie” cu tot ce avea armata ucraineană. 

Una dintre opțiunile din plan prevedea posibilitatea atacului pe mare a orașului-port Novorossiysk de la Marea Neagră.

Casa Albă a spus nu din cauza temerilor că atacurile asupra teritoriului rus ar putea provoca un răspuns agresiv din partea Kremlinului. 

Apoi, pe 22 februarie, cu două zile înainte de aniversare, CIA, după cum a raportat Washington Post, a lansat un nou raport confidențial conform căruia serviciile de informații militare ucrainene „acceptaseră, la cererea Washingtonului, să amâne atacurile” asupra Moscovei.

Deci, un atac real, deși planificat, nu a avut loc niciodată. Dar tensiunea rămâne foarte mare. Potrivit presei ruse, drona care s-a prăbușit lângă Moscova ar fi de fabricație ucraineană: un UJ-22 Airbone. 

Primele reconstituiri susțin că drona s-a prăbușit după ce a rămas fără combustibil sau după ce a lovit un copac și s-a adăugat că transporta 17 kilograme de explozibil. 

UJ-22 este o dronă de recunoaștere mică care poate transporta în jur de 20 de kilograme de explozibil și are o rază de zbor autonomă de până la 800 de kilometri.

În ciuda dificultăților, moralul ucrainean pare ridicat. Potrivit șefului serviciului de informații Budanov, recucerirea întregului teritoriu până la sfârșitul acestui an este destul de posibilă. 

Convingerea lui este că războiul poate fi câștigat doar atunci când granițele anului 1991 vor fi restabilite, când țara și-a declarat independența după dezintegrarea Uniunii Sovietice. 

„Numai Dumnezeu poate ști dacă vor fi prelungiri sau dacă se va ajunge la penalty-uri”.

Moralul ridicat, dar și o oarecare stare de rău. Potrivit unor surse bine informate, nemulțumirea a fost exprimată de ministrul de externe ucrainean, Dmytro Kuleba. 

A folosit cuvinte foarte puternice în timpul discursului său la Consiliul Afaceri Externe al UE, a fost furios”, a dezvăluit sursa, care a adăugat că Kuleba s-ar fi plâns și de „cantitatea redusă de muniție” primită până acum prin primul pilon al plan, precum și pentru lipsa rachetelor cu rază lungă de acțiune, definite ca fiind cruciale pentru a putea continua contraofensiva. 

„Toată lumea din Europa își va face partea pentru a ajuta Ucraina prin livrarea de arme și muniție, chiar dacă termenele de livrare sunt uneori mai lungi decât se dorește”.

Ministrul italian de externe, Antonio Tajani , este cel care încearcă să stingă controversa și să atenueze problema. 

„Va fi un document: facem tot posibilul, cu respectarea regulilor și neavând la dispoziție toată muniția care se solicită. Cu toții vom face partea noastră pentru a ajuta Ucraina”. 

Potrivit Înaltului Reprezentant al UE, Josep Borrell, cererea lui Kuleba de accelerare a livrării de muniție către Ucraina a venit „cu îngrijorarea, cu insistența și urgența la care se poate aștepta în mod rezonabil de la un ministru al unei țări aflate în război și este normal să fie așa, în condițiile în care Ucraina este sistematic bombardată de ruşi, care desfăşoară o agresiune barbară”. 

Armele reclamate de Kiev servesc de fapt la declanșarea marii contraofensive despre care se vorbește de câteva săptămâni. 

Nu mai este o surpriză pentru Moscova, atât de mult încât șeful mercenarilor lui Wagner, Yevgeny Prigozhin, este de asemenea convins că știe când va începe:

„În ziua în care forțele ruse vor prelua controlul asupra întregului oraș Bakhmut, va începe contraofensiva ucraineană”. 

Dintre cuvintele sale, însă, cel mai mult îngrijorează un comentariu lansat cu privire la noile strategii de conduită în teren:

„Sarcina noastră este să măcelărim armata ucraineană, nu să le dăm posibilitatea să se adune pentru o contraofensivă. În acest sens, obținem succes și le dau oamenilor mei un rating de cinci stele. Pe când mie mi-aș da minus 3, pentru că era nevoie să-i măcelărim mai mult, ca să nu rămână nici unul în viață”.

Este evident că sindromul încercuirii rusești a revenit în vigoare. Acest lucru este evident și din cuvintele purtătorului de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov:

„NATO este o mașină de război care se apropie de granițele Rusiei, dar planurile occidentale de a scăpa de Moscova nu vor duce nicăieri”. 

Odată cu apropierea zilei de 9 mai, vine și anunțul tradiționalei parade militare care este organizată pentru a comemora Ziua Victoriei Uniunii Sovietice asupra Germaniei naziste în al Doilea Război Mondial. 

Peskov a confirmat că, ca întotdeauna cu acea ocazie, președintele rus, Vladimir Putin, va ține un discurs în Piața Roșie a Moscovei.

Nicio veste pe frontul negocierilor, chiar dacă Papa Francisc îl va primi joi la Vatican pe premierul ucrainean, Denys Shmyhal, într-o misiune la Roma pentru a vorbi despre reconstrucție.

Sursa: laverita.info

Adaugă comentariu

Trimite
Abonează-te gratuit la știrile săptămânii!

Declar că sunt de acord cu termenele de utilizare și politica de confidențialitate precum și că am citit informațiile care sunt solicitate în conformitate cu articolul 13 din GDPR (Regulamentul EU - 2016/679).