Sănătate

BOOM Covid: AIFA suspendă pilula molnupiravir „sponsorizată” de Fauci și Bassetti

BOOM Covid: AIFA suspendă pilula molnupiravir „sponsorizată” de Fauci și Bassetti

Agenția Italiană a Medicamentului (AIFA) a decis să suspende utilizarea medicamentului antiviral molnupiravir pentru „lipsa demonstrației unui beneficiu clinic în ceea ce privește reducerea mortalității și a spitalizărilor”.

Eficacitatea reală a medicamentului a fost evidentă încă de la început, atât de mult încât ziarul L'Indipendente a publicat deja un articol în octombrie 2021 intitulat:

„Punctele obscure ale noii (foarte scumpe) pilule anti-covid în curs de aprobare".

După un an și jumătate, molnupiravirul, celebrat de mai mulți virologi, printre care Anthony Fauci și Matteo Bassetti, ca o soluție revoluționară împotriva Covid-19, s-a dovedit așadar inutil.

Nu-i rău pentru compania farmaceutică Merck care între timp a vândut doze, plătite de state cu fonduri publice, pentru aproximativ 6 miliarde de euro.

Pe 24 februarie, Comitetul pentru produse medicamentoase de uz uman al Agenției Europene pentru Medicamente (EMA) a emis un aviz negativ cu privire la utilitatea molnupiravirului.

Astfel, după două săptămâni, Comisia Tehnico-Științifică a AIFA a decis să suspende pilula folosită pentru tratamentul Covid-19.

Făcând publică decizia, organismul italian a subliniat că „nu au fost identificate probleme speciale de securitate legate de prelucrare”.

Medicamentul care costa aproximativ 700 de dolari pentru un tratament „doar” s-a dovedit a fi lipsit de beneficii clinice.

O concluzie la care s-a ajuns la mai bine de un an de la aprobarea sa în decembrie 2021, care confirmă substanțial rezultatele unui studiu publicat în jurnalul The Lancet, și relansat într-un articol din L'Indipendente, în care se redimensiona rolul foartei scumpe pilule a companie farmaceutice Merck.

Pilula anti-covid se prezentase cu multe puncte obscure, așa cum scria într-un articol anterior din L'Indipendente.

În octombrie 2021, de fapt, Merck a emis un comunicat de presă care conținea rezultate promițătoare: reducerea la jumătate a spitalizărilor și a deceselor prin luarea a 4 pastile pe zi timp de 5 zile, urmând ca tratamentul să fie efectuat în primele zile ale infecției.

Extaziați, virologii, inclusiv Matteo Bassetti și responsabilul managementului pandemiei din SUA Anthony Fauci, au început să vorbească despre „date impresionante” și un „rezultat extraordinar”.

Păcat că, dincolo de comunicate de presă și declarații, datele au lipsit de soliditate. Eliberarea de eficacitate dezvăluită de compania farmaceutică s-a bazat pe rezultatele preliminare ale unui studiu de fază 3, ultimul pas înainte de o posibilă aprobare.

Studiile de fază 3 plănuiesc să împartă subiecții participanți în două grupuri:

  • unul care urmează să fie tratat cu medicamentul,
  • celălalt cu placebo sau alte medicamente deja utilizate.

În acest caz specific, s-a decis să se compare molnupiravir cu placebo. Studiul a arătat că medicamentul a avut o eficiență de 50%, deoarece 7,3% dintre pacienții tratați cu acesta au fost internați în spital, în timp ce 14,1% dintre pacienții cărora li sa administrat placebo au fost internați sau au murit.

Cu toate acestea, deja decizia de a compara molnupiravir cu placebo (o substanță inertă farmacologic) în ciuda posibilității de a-l compara, de exemplu, cu medicamentele antiinflamatoare nesteroidiene (AINS), pe care Aifa însăși (Agenția Italiană a Medicamentului) le recomandă pentru tratamentul Covid, este posibil să-și fi amplificat eficacitatea.

Ca urmare a acestor rezultate, studiul a fost încheiat prematur. Rezultatele diseminate se bazează astfel pe evaluarea datelor de la 775 de pacienți, puțin peste jumătate din cei 1500 de pacienți planificați inițial pentru studiu.

„Rezultatul pozitiv i-a determinat pe cercetători să oprească studiul, pentru a nu oferi voluntarilor un placebo în prezența unei alternative eficiente”, a spus Merck pentru a justifica întreruperea studiului.

Istoria recentă arată că o cercetare încheiată în avans poate oferi și rezultate foarte diferite de cele care se găsesc ulterior în “realitatea din teren”.

Acest lucru ne-a fost predat de povestea medicamentului remdesivir, un antiviral dezvoltat inițial împotriva virusului Ebola și ulterior propus ca un remediu anti-covid.

În acest caz, testele au fost oprite devreme din același motiv și remdesivir a fost autorizat pentru utilizare.

Păcat că un test mai amplu efectuat direct de Organizația Mondială a Sănătății (OMS) și-a arătat apoi ineficacitatea substanțială.

Oare același lucru s-a întâmlat și cu serurile Covid, care sunt încă în fază experimentală până la sfârșitul anului 2023, privind metoda de aprobare a utilizării lor?!

Sursa: lindependente.online

Alte surse:

https://www.thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140-6736(22)02597-1/fulltext#seccestitle10

https://www.merck.com/news/merck-and-ridgebacks-investigational-oral-antiviral-molnupiravir-reduced-the-risk-of-hospitalization-or-death-by-approximately-50-percent-compared-to-placebo-for-patients-with-mild-or-moderat/

https://ilmanifesto.it/covid-il-remdesivir-non-salva-la-vita

Adaugă comentariu

Trimite
Abonează-te gratuit la știrile săptămânii!

Declar că sunt de acord cu termenele de utilizare și politica de confidențialitate precum și că am citit informațiile care sunt solicitate în conformitate cu articolul 13 din GDPR (Regulamentul EU - 2016/679).