Sănătate

Covid: EMA aprobă vaccinuri de la vârsta de 6 luni, dar nu publică studiile

Covid: EMA aprobă vaccinuri de la vârsta de 6 luni, dar nu publică studiile

Comitetul pentru produse medicamentoase de uz uman (CHMP) al Agenției Europene a Medicamentului (EMA) a dat undă verde extinderii autorizației de utilizare a Comirnaty și Spikevax, vaccinurile anti-Covid Pfizer și Moderna, și pentru sugarii cu vârsta de 6 luni sau mai mari.

Declarația oficială a EMA spune: „Comitetul a recomandat includerea utilizării la copiii cu vârsta cuprinsă între 6 luni și 4 ani pentru Comirnaty și utilizarea la copiii cu vârsta cuprinsă între 6 luni și 5 ani pentru Spikevax”. Formula de aprobare este cea uzuală: „beneficiile depășesc riscurile”. Cu toate acestea, studiile clinice pe care se bazează aprobarea nu sunt disponibile („vor fi prezentate în timp util”, scrie EMA) iar vaccinurile pediatrice în cauză au fost testate împotriva tulpinii inițiale de SARS-CoV-2, astăzi dispărută și înlocuită de varianta Omicron.

În Italia, dintr-un total de peste 170 de mii de decese cauzate de Covid, doar 39 se încadrează în grupa de vârstă 0-9 iar rata letalității, adică procentul deceselor față de numărul total de subiecți testați pozitiv, pare destul de scăzută pentru aceşti indivizi.

De altfel, în 2020, rata letalității a fost de doar 0,011% în timp ce în anii următori a scăzut din nou, ajungând la 0,002%! Totul în mod evident în concordanță cu apariția variantelor, așa cum se știe mai puțin periculoase decât tulpina originală. În plus, procentele citate se referă la o gamă de vârstă mai largă decât cea a interesului nostru și că cifrele ar fi probabil și mai derizorii dacă ar fi luați în considerare doar copiii mai mici.

Aceste date sunt însă greu de extrapolat dat fiind că același Institut Superior de Sănătate se referă doar la intervalul mai larg de 0-9 ani. Potrivit datelor UNICEF, la nivel global, copiii aparținând grupei de vârstă 0-4 reprezintă doar 0,1% din numărul total de subiecți care au murit concomitent cu pozitivitatea la Covid.

Pe lângă toate acestea, trebuie amintit că lumina verde a venit pe baza a două studii despre care se cunosc puține. „Datele din studiile clinice prezentate de companii în cererile lor de extindere a indicației pediatrice vor fi publicate pe site-ul de date clinice al Agenției în timp util”, se arată pe site-ul Agenției.

Ceea ce se știe cu certitudine însă nu este doar faptul că ambele vaccinuri din noile grupe de vârstă vor fi administrate cu doze reduse față de cele prevăzute pentru celelalte, ci și că acestea din urmă au efecte secundare diferite chiar și la copiii mai mari, inclusiv iritabilitate, somnolență și pierderea poftei de mâncare.

Potrivit EMA, totuși, „pentru ambele vaccinuri aceste efecte au fost în general ușoare sau moderate și s-au îmbunătățit în câteva zile de la vaccinare”. În plus, potrivit Agenției, în ciuda dozelor reduse, vaccinurile le-ar oferi copiilor cu vârsta de 6 luni și peste un răspuns imun similar cu cel observat la doza clasică. Totuși, aceasta este o afirmație pe care cu greu se poate crede orbește, având în vedere dovezile apărute în trecutul recent!

Eficacitatea vaccinului Pfizer, anunțată pentru grupa de vârstă imediat următoare celei de interes (5-11 ani), a fost scufundată de un studiu recent care a relevat că este mult mai scăzut decât se credea anterior.

În fine, în lumina celor spuse până acum, nu par întâmplătoare declarațiile unor tele-virologi, care s-au exprimat recent în tonuri liniştitoare pe tema Covid, criticând și noua undă verde a EMA.

Este suficient să-l menționăm pe directorul Clinicii de Boli Infecțioase a Policlinicii San Martino din Genova, Matteo Bassetti, care nu numai că a definit Covid ca un „virus asemănător acum gripei”, dar în ceea ce privește ok-ul Agenției, acesta a spus: „El ar fi putut servi în 2020. Astăzi este vaccinul greșit (nu acoperă nici o variantă de omicron) la momentul nepotrivit. Nu l-aș recomanda nimănui”.

Sursa: lindependente.online

Adaugă comentariu

Trimite
Abonează-te gratuit la știrile săptămânii!

Declar că sunt de acord cu termenele de utilizare și politica de confidențialitate precum și că am citit informațiile care sunt solicitate în conformitate cu articolul 13 din GDPR (Regulamentul EU - 2016/679).