Jurnalul de Medicină Clinică a publicat unul dintre cele mai cuprinzătoare studii asupra imunității naturale de la Covid-19 vreodată. Autorii cercetării au analizat fiecare aspect al imunității naturale, deci durata acesteia după Covid-19 și post-vaccinare, diferitele tipuri de imunitate, probabilitatea reinfectării și manifestările clinice ale acesteia la pacienții recuperați, comparând, de asemenea, vaccinați și nevaccinați, eficacitatea imunității naturale și induse de vaccin împotriva variantei Omicron. În sfârșit, incidența efectelor adverse după vaccinare la subiecții vindecați în comparație cu subiecții "naive" (care nu au avut o expunere terapeutică anterioară la un anumit medicament) la COVID-19.
Pentru a realiza acest lucru, au fost analizate 246 de articole științifice referitoare la literatura COVID-19, publicate în perioada aprilie 2020 – iulie 2022. Cea folosită de cercetători este o metodologie foarte consolidată la nivel științific. Este vorba de trecerea în revistă a literaturii narative, o metodă de căutare prin care savanții caută în diferitele baze de date o serie de articole științifice și ceea ce este relevant – indiferent de concluziile pe care le raportează – este introdus în căutare, care se încheie cu o discuție critică a ceea ce a apărut. Studiul cercetătorilor a fost apoi trimis de Jurnalul de Medicină Clinică la trei recenzori, dintre care doi nu au sugerat nici o modificare, în timp ce unul a cerut ca unele părți să fie mai bine specificate, dar fără modificări substanțiale ale metodelor și conținutului existente. De subliniat că, din motive de transparență, procesul de revizuire poate fi consultat pe articol.
Scopul cercetătorilor a fost acela de a clarifica, prin evaluarea unui număr cât mai mare de studii, eficacitatea și diferențele privind imunitatea naturală, imunitatea indusă și hibridă (subiecți vaccinați afectați de COVID-19) și de a evidenția dezvoltarea și eficacitatea ulterioară a acestora pe tipuri de imunități în cadrul populației generale, pentru a rezolva numeroasele incertitudini din jurul subiectului.
Studiul, publicat pe 25 octombrie 2022, a constatat că marea majoritate a persoanelor, odată vindecate de COVID-19, dezvoltă o imunitate naturală care este eficientă în timp și care oferă protecție atât împotriva reinfectării (chiar și în cazul variantelor) cât și împotriva boli grave. De asemenea, s-a demonstrat că imunitatea indusă de vaccin scade mai repede decât imunitatea naturală și că, în general, severitatea simptomelor de reinfecție este semnificativ mai mică decât infecția primară, cu un grad mai scăzut de internări în spital (0,06 %) și o mortalitate extrem de scăzută.
Într-un interviu acordat publicației din Italia, L'Indipendente, dr. Sara Diani - primul semnatar al studiului, a subliniat că:
„În rândul celor vindecați, riscul de a dezvolta efecte adverse în urma vaccinării este cu 50% mai mare decât la persoanele nevindecate. În consecință, în fața a ceea ce a apărut, ar trebui reevaluat raportul risc-beneficiu al acestui medicament asupra oamenilor și, de asemenea, raportul beneficiu-cost pe care țara noastră l-ar susține în cazul unor inoculări inutile. Într-un moment istoric precum cel pe care îl trăim într-o criză economică, așadar, folosirea dozelor pentru cei care nu au nevoie ar fi o risipă de bani, precum și un risc pentru persoanele care și-au revenit deja”.
Comparație imunitatea naturală și vaccinală
Analiza literaturii de specialitate efectuată de cercetători privind imunitatea naturală (post COVID-19), a evidențiat o serie de rezultate care indică o bună protecție imunologică la marea majoritate a indivizilor. Anticorpii protectori si celule de memorie imunologica au fost găsiți în multe studii cu urmărire de la 12 la 18 luni după vindecare, iar prezența lor s-a demonstrat și mai prelungită odată cu prelungirea timpilor de observație. În special, o cercetare suedeză cu o urmărire după infecția naturală de până la 20 de luni, a arătat o rată de protecție de 95% față de infecție și 87% față de spitalizare, la cei care nu au adăugat vaccinări!
Pe de altă parte, s-a demonstrat că imunitatea indusă de vaccin scade mai repede decât imunitatea naturală (post COVID-19). Acest tip de protecție este foarte bun după primele 14 zile, însă tinde să scadă rapid în următoarele luni, aproape dispărând la aproximativ cinci luni după a doua doză. În general, se pare că infecția cu SARS-CoV-2 a oferit o protecție mai mare decât cea oferită de vaccinul cu doză unică sau dublu/triplu.
Mai mult, din cauza răspunsului imun în urma infecției cu COVID-19, administrarea ulterioară a dozelor de vaccin, în special începând cu a doua, nu duce la o îmbunătățire semnificativă a imunității. Într-adevăr, din cauza vaccinărilor repetate există posibilitatea ca o serie de mecanisme patologice legate de disimunitate să apară.
Imunitatea hibridă
În ceea ce privește imunitatea hibridă, un nivel mai scăzut de dovezi este disponibil în literatura de specialitate cu privire la eficacitatea acesteia din urmă, deoarece rezultatele studiilor sunt uneori contradictorii. „Sunt deci necesare investigații suplimentare, având în vedere că evenimentele adverse locale și sistemice post-vaccin sunt cu 40% și, respectiv, 60% mai mari, la subiecții expuși cu antecedente de infecție cu SARS-CoV-2”, spun cercetătorii.
Considerații
Autorii, în încheierea studiului, au comentat rezultatele obținute astfel „Vaccinarea persoanelor vindecate ar trebui reevaluată, deoarece acestea par să demonstreze o imunitate naturală mai eficientă și mai durabilă decât cea indusă de vaccin, deoarece este deja cunoscut pentru alte boli infecțioase. Deși, cel mai probabil, definirea profilului imunologic al individului față de SARS_CoV-2 ar ajuta la personalizarea unui proces mai bun de luare a deciziilor preventive/terapeutice, întotdeauna în combinație cu tabloul clinic și fondul anamnestic.”
Prin urmare, adevăruri care au fost negate sau ignorate până acum continuă să apară. După admiterile Pfizer privind vaccinurile netestate care blochează transmiterea și adevărurile despre terapiile timpurii, încep să apară și cele privind imunitatea naturală și efectele adverse.
Sursa: lindependente.online
Studiu: https://www.mdpi.com/2077-0383/11/21/6272/htm
Adaugă comentariu