Pilula se numește Prep (pre-exposure prophylaxie) și, de când a fost aprobată (în 2012 de FDA în SUA, patru ani mai târziu în Europa de EMA), a declanșat o mică revoluție, mai ales în comunitatea homosexuală.
Medicamentul pe bază de tenofovir disoproxil și emtricitabină, produs până acum doar de Gilead sub denumirea comercială Truvada, este utilizat pentru prevenirea infecției cu HIV.
Comprimatele trebuie luate înainte și după actul sexual fără prezervativ (sau când se folosesc seringi în comun).
Eficacitatea preparatului este aproape de 100% și, în unele țări ale Bătrânului Continent, precum Franța, Germania, Spania, Portugalia, Belgia, Danemarca, Finlanda și Regatul Unit, acesta a fost deja rambursat de sistemele naționale de sănătate. Acum, Italia a fost adăugată pe această listă.
Ieri, Comitetul de Prețuri și Rambursări ale AIFA (Agenția Farmaceutică Italiană) a dat voie pentru ca medicamentul să fie inclus în gama A.
Până acum, oricine dorea să cumpere un pachet trebuia să plătească din buzunar între 50 și 60 de euro.
Cu toate acestea, această cifră nu era prohibitivă, atât de mult încât faima ei a fost larg răspândită mai ales în lumea ”curcubeului”.
Iar în fruntea grupurilor considerate eligibile pentru utilizarea remediului se află bărbații care întrețin sex cu alți bărbați.
Anlaids, asociația care luptă împotriva sindromului imunodeficienței dobândite din 1985, numește această descoperire „un pas important înainte în prevenirea infecției cu HIV”.
Totuși, trebuie avut în vedere că, în lipsa unor campanii de informare adecvate și a monitorizării constante a stării de sănătate, accesul universal la PREP se poate dovedi și el o sabie cu două tăișuri.
Cei care au o viață sexuală activă, homosexuali sau heterosexuali, ar putea dezvolta un fals sentiment de siguranță și, astfel, se pot expune altor boli venerice.
La urma urmei, marea temere a sexului neprotejat este SIDA, încă nevindecabil, deși terapiile disponibile, toate trecute de Serviciul Național de Sănătate, permit persoanelor seropozitive să ducă o viață normală și, dacă sunt luate în mod regulat, chiar devin negative, adică nu mai contagiază.
Ideea este că, odată ce obții garanția că cu o pastilă poți face sex neprotejat fără să-ți faci griji pentru „ciuma anului 2000”, ai putea ajunge să nu mai dai atenție celorlalți nenumărați agenți patogeni transmisibili de sub cearșaf.
Atenția față de bolile cu transmitere sexuală, pe de altă parte, pare să fi scăzut deja în ultimii ani. Pe site-ul Institutului Superior de Sănătate din Italia, de exemplu, citim că cazurile de sifilis, stabile până în 2000, au început să crească semnificativ din acel moment!
În 2005 erau de cinci ori mai numeroase iar în anul 2016 au atins un nou vârf de creștere.
Numai în 2020, poate datorită restricțiilor din pandemie și, prin urmare, activității erotice reduse a oamenilor, s-a înregistrat o scădere de 5% față de 2019.
Până și infecțiile cu gonoree au crescut de două ori din 2015 încolo. O tendință care a afectat într-o măsură mai mare bărbații homosexuali.
Tulburarea cauzată de bacteria Neisseria gonorrhoeaeeste a doua boală cu transmitere sexuală din Europa, după chlamydia.
Pe scurt, în comparație cu anii 1980 și 1990, când faimosul și infamul loc cu halouri care înconjura persoanele seropozitive a terorizat populația, alimentând și o discriminare nedreaptă și nefondată științific a bolnavilor, pragul de atenție pentru bolile care pot fi contractate făcând dragoste a scăzut.
Același profesor Giovanni Di Perri, despre bolile infecțioase din Torino, a reiterat că disponibilitatea și gratuitățile Prep nu trebuie să ne distragă atenția de la „prevenirea altor infecții cu transmitere sexuală, precum gonoreea și sifilisul, pentru a numi câteva”.
Pe scurt, rambursarea pentru acest produs și utilizarea acestuia frecvent nu înseamnă că prezervativele nu mai sunt necesare. Dar acest lucru, mai ales tinerilor, LGBT și nu numai, va trebui explicat bine.
Tot pentru că este adevărat că multe alte boli venerice sunt ușor de tratat cu antibiotice ușoare. Dar este la fel de adevărat că tulpinile bacteriene asupra cărora medicamentele nu sunt foarte eficiente se răspândesc într-un mod îngrijorător.
În Statele Unite, de exemplu, fenomene definite ca „super rezistență” au avut loc mai ales în rândul bărbaților homosexuali, care au contractat infecția gonococică prin practicarea sexului oral.
Dacă efectul advers al pilulei gratuite Prep ar fi banalizarea relației fără prezervativ, am risca să ne confruntăm cu noi creșteri ale infecțiilor cu alte boli mai subevaluate decât SIDA, într-o eră în care toate autoritățile sanitare continentale și globale lansează semnale de alarmă privind rezistența la antibiotice a acestora.
Sperăm că Aifa a cântărit argumentele pro și contra atunci când a luat această deciziei.
---------
Când mă gândesc câte medicamente lipsesc în România pentru cancer și alte boli, câte nu sunt compensate măcar, acum vedem că grija pentru această minoritate, a devenit o prioritate pentru întreaga planetă!
Cum oamenii care ajung în spitale sunt trimiși să-și cumpere singuri medicamentele de la farmacii, îmi pun imediat întrebarea, oare în ce direcție se îndreaptă această Uniune Europeană când avem nenumărate probleme cu sistemele medicale ale țărilor UE iar pe noi ne preocupă tot mai mult această minoritate?
Minoritate are este practic promovată peste tot, atât în școli când și în mass-media!
Sursa: laverita.info
Adaugă comentariu