Compania farmaceutică Moderna, specializată în tehnologie ARNm, și una dintre cele mai mari companii din sectorul IT din lume, americana IBM, au anunțat joi că au încheiat un acord pentru studiul și aplicarea tehnologiilor de nouă generație, în special inteligența artificială (AI) și calculul cuantic, în cercetarea și dezvoltarea de noi medicamente bazate pe ARN mesager.
După lansarea de către Moderna a așa-zisului vaccin împotriva cancerului, urmează deci investițiile pentru a revoluționa medicina.
„Suntem încântați să colaborăm cu IBM pentru a dezvolta noi modele de inteligență artificială pentru a avansa știința ARNm, a ne pregăti pentru era computerului cuantic și a ne pregăti afacerea pentru aceste tehnologii revoluționare”, a declarat directorul executiv al Moderna, Stéphane Bancel.
La rândul său, Darío Gil, directorul IBM Research, a declarat că:
„Moderna va putea profita de eforturile noastre multianuale de cercetare în domeniul inteligenței artificiale generative pentru terapii”, în timp ce gigantul tehnologic „va ajuta la pregătirea oamenilor de știință în cunoașterea și utilizarea tehnologiilor de calcul cuantic ale IBM, cu scopul de a accelera descoperirea și crearea de noi terapii”!
În detaliu, oamenii de știință din ambele companii vor aplica un model AI de bază, numit MoLFormer, care îi va ajuta să prezică proprietățile unei molecule, ajutându-i astfel să înțeleagă cele mai potrivite caracteristici ale medicamentelor ARNm.
„Obiectivul companiei Moderna va fi să folosească MoLFormer pentru a ajuta la optimizarea nanoparticulelor lipidice, care încapsulează și protejează ARNm-ul pe măsură ce călătorește în organism, și ARNm, care acționează ca instrucțiuni pentru celule de a lupta împotriva bolilor”, se specifică pe site-ul IBM.
Directorul de cercetare al IBM, Gil, a mai făcut cunoscut faptul că scopul companiei „este să fie catalizatorul pentru ca lumea să funcționeze mai bine, exemplificat perfect prin acest parteneriat cu Moderna.
Asistăm la o revoluție în lumea informatică, condusă de progrese extraordinare în inteligența artificială și calculul cuantic.”
Calculul cuantic este celălalt pilon pe care se bazează colaborarea dintre cei doi giganți! Este o tehnologie în creștere rapidă care folosește principiile mecanicii cuantice pentru a rezolva probleme prea complexe pentru calculatoarele normale.
Scopul este, așadar, aplicarea metodei cuantice la „provocările științifice” ale Modernei.
Aceasta din urmă va participa la programul IBM Quantum Accelerator și la IBM Quantum Network, prin care IBM va oferi acces la sisteme de calcul cuantic, precum și expertiză pentru a ajuta Moderna în explorarea cazurilor de utilizare de ultimă oră din științele vieții alimentate de tehnologii cuantice.
„Dorim să facem progrese revoluționare în domeniul calculului cuantic, așa că investim acum în crearea unei forțe de muncă pregătite pentru cuantum, care să fie pe deplin pregătită să valorifice puterea acestei tehnologii”, a spus Bancel.
Acordul dintre cele două companii vine în timp ce IBM își intensifică investițiile în AI cu noi parteneriate!
La începutul acestui an, compania a anunțat un acord cu NASA cu scopul de a construi modele AI pentru a avansa știința climatică.
Pe de altă parte, însă, Moderna înregistrează o scădere a cererii de vaccinuri și tratamente Covid, ca urmare a încetării situației de urgență.
Odată cu anunțarea vaccinului anticancer, introducerea IA în laboratoarele biotehnologice reprezintă o altă modalitate de relansare a societății și a investițiilor, menținând în același timp un nivel ridicat de atenție asupra tehnologiilor ARNm care, conform proiectelor multinaționalelor farmaceutice, reprezintă viitorul medicinei.
Deși datele disponibile sunt încă limitate, așa cum s-au plâns mulți cercetători independenți, succesul acestor medicamente este deja luat de la sine înțeles în lansările companiei.
Deocamdată este un anunț care conține în el, așa cum este normal să fie în cazul unui comunicat de presă al companiei, o idee flagrantă de marketing care vizează obținerea de interes și finanțare.
Rezultatele științifice și aplicațiile reale vor trebui, evident, văzute. Cert este că marile companii farmaceutice (BIG PHARMA) care au reușit să intre pe noua frontieră a ARNm inaugurată cu vaccinurile anti-Covid pariază totul pe continuarea aceleiași linii de cercetare, urmărind să afirme centralitatea sectorului prin atragerea de noi investitori și conversia „întreagii afaceri a industriei farmaceutice într-o tranziție epocală a întregului sector”.
Vă imaginați ce urmează dacă toate vaccinurile vor fi înlocuite pe viitor cu cele ARNm, care vedem ce rezultate au avut în pandemie?
Sursa: lindependete.online
Adaugă comentariu