Sănătate

SUA aprobă alternativa tehnologică la testarea pe animale pentru noi medicamente

SUA aprobă alternativa tehnologică la testarea pe animale pentru noi medicamente

Medicamentele aflate în curs de dezvoltare nu vor mai trebui testate pe animale înainte de a obține aprobarea de la FDA (Food and Drug Administration), organismul american care reglementează produsele farmaceutice!

Aceasta este, în esență, ceea ce s-a decis în Statele Unite, unde o nouă lege privind experimentarea medicamentelor a fost adoptată recent.

Acesta din urmă, numit FDA Modernization Act 2.0, modifică de fapt Federal Food, Drug, and Cosmetic Act, un set de legi americane din 1938 conform cărora medicamentele experimentale trebuiau testate pe animale înainte de a fi utilizate în studiile clinice pe om.

Acum însă, datorită modificărilor introduse, producătorii de medicamente vor putea folosi și metode alternative la testarea pe animale, la care, prin urmare, nu trebuie neapărat să recurgă.

Desigur, experimentele pe animale mai pot fi efectuate de către producători care doresc să se refere la ele întrucât legea nu interzice acest modus operandi, totuși modificările aduse vechilor prevederi reprezintă inevitabil o schimbare de curs demnă de remarcat.

„FDA Modernization Act 2.0 va accelera inovația și va aduce medicamente mai sigure și mai eficiente pe piață mai rapid, reducând în același timp birocrația care nu este susținută de știința actuală”, a declarat senatorul Rand Paul, primul semnatar al legii, adăugând că introducerea modificărilor reprezintă „un pas către încetarea suferinței inutile și a morții animalelor cobai”.

FDA asigură că aprobarea metodelor alternative de testare la cobai de animale nu va face procesul de aprobare a noilor medicamente mai puțin precis. Și, pornind de la presupunerea că în trecut procedurile FDA s-au dovedit a fi departe de a fi perfecte și insensibile la presiunile companiilor farmaceutice, de fapt procedura „tech” nu pare să schimbe cărțile de pe masă față de trecutul recent, având în vedere că testele pe animale au loc într-o fază preliminară de experimentare, care va continua ulterior să se confrunte cu faza de testare la om.

Mai mult, nici măcar testele pe animale nu par fiabile în ceea ce privește toxicitatea medicamentului la om.

Metodele alternative de înaltă tehnologie includ „organe pe un cip”, microcipuri care pot imita modul în care funcția organelor este afectată de produse farmaceutice, și modelarea computerizată.

În ceea ce privește „organele pe cip”, primul cip reprezentând un plămân a fost creat în 2010 de către unii savanți americani, iar ulterior au fost dezvoltate și alte cipuri legate de alte organe cu intenția de a le folosi pentru a testa efectele medicamentelor.

Venind în schimb la modelele computerizate, care se bazează pe date umane, va fi suficient să menționăm un studiu din 2017 care a arătat că acestea din urmă reprezintă o alternativă „rapidă, ieftină și potențial eficientă”.

Într-adevăr, cercetarea a arătat că o simulare computerizată reprezentând celule ale inimii umane a trecut testele pe animale în ceea ce privește prezicerea efectelor adverse ale medicamentelor cardiace.

Desigur, trebuie amintit că, în orice caz, acestea sunt metode complet noi care, evident, trebuie studiate și îmbunătățite în continuare, dar ținând cont de implicațiile etice ale cercetării pe animale și de primele rezultate promițătoare care au apărut, metodele alternative ar putea reprezenta viitorul.

În 2021, Parlamentul Uniunii Europene s-a exprimat și în favoarea metodelor alternative, europarlamentarii cerând UE să pună în aplicare un plan de acțiune prin care să „elimine treptat utilizarea animalelor în cercetare și experimentare”.

Mai mult, legislația europeană actuală, care protejează bunăstarea animalelor încă necesară cercetării, are ca obiectiv final prevenirea utilizării animalelor în scopuri științifice, prin înlocuirea și reducerea constantă a utilizării acestora.

Aparent, însă, în ultimii ani, Uniunea nu și-a respectat legislația, nu numai că parlamentarii au simțit nevoia să îndemne UE să facă mai mult, dar conform unui raport al Comisiei Europene din 2017 au fost crescute 12 milioane de animale și ucise pentru testare pe animale fără a fi folosit efectiv în experimente.

Sursa: lindependente.online

Alte surse:

https://www.appropriations.senate.gov/imo/media/doc/JRQ121922.PDF

https://www.paul.senate.gov/news/dr-pauls-bipartisan-fda-modernization-act-20-end-animal-testing-mandates-included-2022-year

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6978558/

https://www.science.org/doi/abs/10.1126/science.1188302

https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fphys.2017.00668/full

https://www.europarl.europa.eu/news/en/press-room/20210910IPR11926/meps-demand-eu-action-plan-to-end-the-use-of-animals-in-research-and-testing

https://eur-lex.europa.eu/legal-content/EN/TXT/?uri=CELEX:32010L0063

https://eur-lex.europa.eu/legal-content/EN/TXT/PDF/?uri=CELEX:52020DC0015&from=EN

Comentarii

0
Sebastian,California
2 years ago
Mai nou au în plan să vaccineze cu mRNA toate animalele, știind că vor ajunge în circuitul alimentar. Chiar și cele sălbatice. Și deasemenea produsele alimentare care nu sunt de origine animală vor putea conține și ele mRNA. Dar nu știu cum le vor consuma oamenii dacă sobele pe gaz vor fi interzise.
Like Like Citat

Adaugă comentariu

Trimite
Abonează-te gratuit la știrile săptămânii!

Declar că sunt de acord cu termenele de utilizare și politica de confidențialitate precum și că am citit informațiile care sunt solicitate în conformitate cu articolul 13 din GDPR (Regulamentul EU - 2016/679).