În Statele Unite, Food and Drug Administration (FDA, agenția americană care reglementează produsele alimentare și farmaceutice) a dat undă verde pentru prima dată primei consultări preliminare pentru carnea sintetică.
Deși nu este încă undă verde pentru comercializare, aprobarea este un pas fundamental înainte de a merge în această direcție.
UPSIDE Foods, compania care a primit aprobarea, ar putea astfel, pe viitor, să comercializeze carne produsă în laborator plecând de la celule animale! O problemă controversată, dar care ar putea constitui o soluție la sistemul din ce în ce mai nesustenabil al agriculturii intensive.
Food and Drug Administration a declarat, de fapt, că după o „evaluare atentă a datelor și informațiilor împărtășite de companie, momentan nu mai avem îndoieli cu privire la concluziile de siguranță ale companiei”.
Astfel, rămân doar câțiva pași birocratici, legate de autorizațiile pe care USDA-FSIS va trebui să le elibereze înainte ca carnea artificială să poată fi introdusă în sfârșit pe piață.
FDA a mai raportat că „se află deja în discuții cu mai multe companii cu privire la diverse tipuri de alimente obținute din celule de pește care vor fi controlate exclusiv de FDA” și că scopul este „susținerea inovației în tehnologiile alimentare, păstrând întotdeauna prioritară producția alimentelor sigure”.
Să nu uităm că în pandemie, FDA a jucat un rol deosebit de important în aprobarea vaccinurilor contra COVID19.
UPSIDE Food, o companie din California ai cărei susținători se numără și Bill Gates, a început să desfășoare primele experimente de producere a cărnii în 2015, reușind să obțină prima chifteluță de vită în 2016 și primul pui și prima rață sintetică în 2017.
Procesul constă în prelevarea unui eșantion de celule din care echipa le alege pe cele potrivite pentru producția comercială, „pe baza capacității lor de a produce carne de înaltă calitate și de a crește într-o manieră previzibilă și regulată”, conform rapoartelor afișate pe site-ul companiei.
Odată ce o linie celulară adecvată este stabilită, „ne putem folosi de ea ani, dacă nu decenii, în viitor, reducând nevoia de a preleva probe de celule suplimentare de la animale”.
Celulele sunt apoi hrănite și cultivate și, după aproximativ trei săptămâni, țesutul este gata pentru a fi recoltat, inspectat și pregătit pentru utilizare comercială.
Fără îndoială, agricultura intensivă reprezintă o amenințare serioasă pentru mediu și climă, precum și asupra bunăstării animalelor!
Sunt pe locul doi după sistemele de încălzire pentru cantitatea de praf fin pe care o emit, consumă cantități imense de pământ și apă pentru fiecare calorie, comparativ cu culturile și sunt la fel de nocive ca și combustibilii fosili pentru cantitatea de gaze cu efect de seră emisă.
Problema se va agrava, deoarece populația mondială crește constant și, odată cu aceasta, cererea de proteine animale.
Potrivit UPSIDE Foods, consumul de carne sintetică vă permite să folosiți cu 77% mai puțină apă și cu 62% mai puțin pământ. Fără îndoială date semnificative pentru planetă.
Sursa: lindependente.online
Adaugă comentariu