Din cauza zonelor gri legate de cel mai mare contract european de vaccinuri anti-Covid, care prevedea furnizarea a 1,8 miliarde de doze, președintele Comisiei Europene Ursula von der Leyen și compania farmaceutică Pfizer au ajuns în atenția europarlamentarilor care conduc comisia specială a Parlamentului European pentru Covid-19.
Aceasta din urmă, de altfel, a decis să-i ceară lui von der Leyen să se prezinte public în fața comisiei, cu scopul de a investiga rolul pe care l-a jucat în negocierea contractului impunător.
Acest lucru a fost dezvăluit de ziarul american Politico, care, pe baza unei declarații exclusive emise de președintele comisiei speciale pentru Covid-19, Kathleen Van Brempt, a anunțat că europarlamentarii nu numai că au decis să se miște împotriva lui von der Leyen, dar chiar și împotriva multinaționalei Pfizer.
Van Brempt, de altfel, a spus că, comisia va cere și revocarea privilegiului de acces în Parlamentul European companiei farmaceutice, în urma refuzului președintelui acesteia, Albert Bourla, de a depune mărturie.
Atât în octombrie 2022, cât și în decembrie 2022, de fapt, Bourla a ales să nu participe la audierile privind contractele, iar în timp ce pentru prima ocazie Pfizer a fost reprezentată de Janine Small, președintele secției companiei dedicată dezvoltării pieței internaționale, la a doua, invitația a fost returnată expeditorului de către Bourla într-un mod și mai drastic.
„După audierea Covid din octombrie, nu avem alte informații de împărtășit Comitetului, prin urmare refuzăm cu respect invitația de a vorbi din nou despre aceste probleme”!
Acesta ar fi mesajul dat de președintele Pfizer printr-o scrisoare din 2 decembrie, care a fost văzută de Politico.
Și totuși, se pare că se știe puțin sau nimic despre negocierea contractului, cu excepția faptului că acesta nu ar fi fost bazat pe procedurile standard de negociere adoptate pentru stipularea altor acorduri, până la punctul de a fi atras atenția a două autorități de supraveghere, organisme care de ceva vreme investighează faptele:
- Ombudsmanul European, condus de Emily O'Reilly, și
- Curtea de Conturi a UE.
Mai mult, în afacere pare să fie implicată președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, care împreună cu numărul unu al lui Pfizer ar fi încălcat regulile.
Într-adevăr, raportul Curții de Conturi Europene a constatat că von der Leyen ar fi fost direct implicată în negocierile preliminare pentru marele contract care prevedea furnizarea a 1,8 miliarde de doze, în timp ce procedura de negociere urmată în general prevede discuții exploratorii conduse de un grup comun, de o echipa de negociere formată din oficiali ai Comisiei și ai țărilor membre.
În plus, Comisia a refuzat să ofere dovezi ale negocierilor cu Pfizer, inclusiv mai ales mesajele text schimbate între von der Leyen și Bourla în vederea contractului, pe care instituția europeană a declarat că nu-l poate recupera.
Problema mesajelor text fusese ridicată în aprilie 2021, când New York Times a raportat schimbul de mesaje între von der Leyen și Bourla și solicitarea aferentă de a le face publice.
Astfel, atunci când Bruxelles-ul a făcut cunoscut că nu le poate face accesibile pentru că nu au fost păstrate, a fost depusă o plângere la Ombudsmanul European, justificată de faptul că mesajele text se încadrează în conceptul de „document”, prevăzut de regulamentul 104/ 2001.
În cele din urmă, cel care a pus mai mult gaz pe foc în acest incendiul a fost Parchetul European, care în octombrie anul trecut a făcut cunoscut că a deschis o anchetă privind achizițiile de vaccinuri anti-Covid 19 de către UE.
Prin urmare, în acest context, este clară intenția eurodeputaților de a o interoga pe von der Leyen și de a revoca accesul lui Pfizer în Parlament.
În primul caz, invitația trebuie trimisă președintelui Parlamentului Roberta Metsola, care va decide apoi dacă îi cere lui von der Leyen să participe la audiere!
Desigur, nu ar avea valoare juridică în nici un caz și, după cum a făcut Bourla, von der Leyen ar putea să-l returneze expeditorului, dar acest lucru nu ar face decât să facă și mai enigmatică poziția președintelui.
Pentru a transforma însă în realitate revocarea împotriva Pfizer, cererea ar trebui să treacă în Parlament niște proceduri interne, iar abia ulterior s-ar produce aceeași situație care a avut loc în 2017, când lobbyiștilor Monsanto li s-a interzis intrarea în Parlament după ce multinaționala a refuzat să participe la o audiere parlamentară.
Desigur, deputații europeni individuali ar putea continua să lase lobbyiștii Pfizer să intre ca oaspeți privați, motiv pentru care prevederea ar fi mai presus de orice simbolică.
Cu toate acestea, neluarea acestei decizii nu ar putea decât să submineze și mai mult credibilitatea instituțiilor europene.
Sursa: lindependente.online
Foto: Kuhlmann / MSC
Alte surse:
https://www.politico.eu/article/pfizer-coronavirus-albert-bourla-europea-union-refuses-testify/
https://www.theguardian.com/environment/2017/sep/28/monsanto-banned-from-european-parliament
Adaugă comentariu