Anglia se confruntă cu un val fără precedent de greve potențial capabile să paralizeze țara.
Abținerea de la muncă a personalului feroviar, a autobuzelor și a celui subteran, care a blocat literalmente circulația în Regatul Unit, este răspunsul la inflația vertiginoasă care stăpânește Anglia, care nu corespunde cu o creștere a salariului, cerută cu voce tare din partea muncitorilor, capabilă să compensa creșterea prețurilor, dar nu numai!
Cauzele protestelor profunde care sfâșie țara se regăsesc și în criza energetică, milioane de oameni în imposibilitatea de a-și plăti facturile ale căror costuri au crescut exponențial și sunt destinat să crească și mai mult, având în vedere gerul care a lovit țara, dezlănțuind ceea ce tabloidele britanice au numit „furtună arctică”.
Datorită acestor factori, Marea Britanie se confruntă cu una dintre cele mai mari crize economice din ultimele decenii, agravată nu atât de Brexit, așa cum susține o mare parte a circuitului „mainstream”, cât de politicile rigide de austeritate implementate de premierul conservator, apropiat al băncii americane Goldman Sachs, Rishi Sunak.
În ultimele săptămâni înainte de Crăciun, grevele sunt de așteptat să se extindă și la alte categorii de lucrători, precum personalul sanitar, șoferii de ambulanță, manipulatorii de bagaje, personalul poștal și examinatorii auto.
Potrivit The Guardian, „Rezultatul va fi una dintre cele mai semnificative perturbări ale economiei britanice din memoria recentă”.
În fața acestor evenimente, actualul guvern nu pare să aibă nici cea mai mică intenție de a asculta protestele muncitorilor, prin dialog cu partenerii sociali, ci amenință că va reprima grevele, alertând armata, după ce a convocat o ședință a „Cobra” - Cabinet Office Briefing Rooms din Whitehall (Cobra), Comitetul Național pentru Situații de Urgență.
Prețurile energiei electrice din Regatul Unit au atins niveluri record, deoarece traversează o perioadă de frig și o scădere a furnizării de energie electrică eoliană, acestea au contribuit la creșterea costurilor cu ridicata.
Între timp, săptămâna aceasta se așteaptă o întrerupere suplimentară a călătoriilor, temperaturile care se estimează că vor rămâne cu mult sub punctul de îngheț peste noapte.
Potrivit The Independent, însă, multe industrii sunt, de asemenea, pregătite să-și organizeze propriile greve în această lună, iar personalul Royal Mail, cea mai importantă companie poștală britanică, este hotărât să se alăture lucrătorilor feroviari în proteste.
De asemenea, prestigiosul ziar britanic mai relatează că, în medie, scăderea resurselor disponibile cetățenilor britanici se va ridica la 3% anul acesta, cea mai mare contracție din 1977.
În ciuda acestui fapt, administrația lui Rishi Sunak nu are nici o intenție de „compromis” pentru a potoli furia socială declanșată de politicile economice restrictive și circumstanțele geopolitice.
Într-adevăr, el a amenințat că va chema armata pentru a acoperi măcar parțial perturbările provocate de greviști și pentru a asigura continuitatea Serviciului Național de Sănătate (Serviciul Național de Sănătate).
În acest sens, Sunak se arată a fi unul dintre cei mai duri lideri după Margaret Thatcher și Ronald Reagan, ambii pionieri ai politicilor de austeritate al cărora Sunak pare să fie cel mai direct moștenitor.
Noul premier de origine indiană a mai declarat că guvernul nu își va schimba poziția cu privire la salarii și că, prin urmare, greva se va încheia doar dacă sindicatele vor face un pas înapoi!
„Deși guvernul va face tot posibilul pentru a menține perturbările la minimum, singura modalitate de a le opri complet este ca sindicatele să se întoarcă la masă și să anuleze aceste greve”, a spus el.
Este, așadar, cea mai mare luptă a muncitorilor din Regatul Unit din anii 1980, posibilă și datorită Brexit-ului care a redus concurența cu muncitorii străini, crescând posibilitatea revendicărilor salariale din partea britanicilor.
Vă imaginați către ce se îndreaptă umanitatea, societatea, dacă în Anglia se vorbește de intervenția armatei pentru a stopa protestele cetățenilor, care pe bună dreptate, aflându-se în dificultate, au decis să iasă în stradă să protesteze?
Oare nu acesta este dreptul cetățenilor într-o democrație autentică, ca atunci cănd decidenții aleși nu le asigură minimul existențial, să iasă în stradă și să-și ceară drepturile?
Mai există oare undeva această democrație sau a rămas un slogan doar pe hârtie? Halucinant cum acești numiți în funcțiile cele mai înalte, pot decide să scoată armata contra propriului popor!
Sursa: www.lindipendente.online
Adaugă comentariu