Una dintre disputele care chinuiește cel mai mult gestionarea datelor digitale este cea care vede informațiile cetățenilor europeni ajungând pe serverele companiilor Stars and Stripes.
Numai pentru că acele arhive digitale pot fi apoi bine analizate de informațiile americane. Incompatibilitatea dintre protecția vieții private a celor două continente aliate a dus, de-a lungul anilor, la oficializarea a două acorduri de reglementare și comerciale diferite, care ambele au fost anulate de Curtea Europeană de Justiție, însă acum Uniunea Europeană se declară gata să se angajeze pentru o a treia și definitivă încercare.
În martie trecut, președintele SUA, Joe Biden, și președintele UE, Ursula von der Leyen, anticipaseră deja un acord de principiu util pentru menținerea în viață a fluxului transatlantic de date, prin urmare, în octombrie, Casa Albă a anunțat publicarea unui ordin executiv care promitea rezolvarea orice incompatibilități restante.
Ieri, marți, 13 decembrie 2022, Comisia s-a declarat mulțumită de măsurile luate de administrația Biden și a transmis un proiect al noului acord statelor membre și Comitetului european pentru protecția datelor (EDPB), un organism de supraveghere independent care va trebuie acum să-și exprime părerea despre asta.
Interesele economice și politice în joc sunt considerabile, dar EDPB nu se simte neapărat obligat să ofere un aviz favorabil, nici pe departe.
Ordinul executiv menționat mai sus, cu numărul 14086, a fost văzut de diverși activiști în materie de confidențialitate ca o evoluție completă, utilă pentru a oferi o protecție mai mare cetățenilor americani, dar incapabil să satisfacă unele dintre cerințele fundamentale care ar fi necesare în acest tip de acorduri, în primul rând proporționalitatea supravegherii impuse cetățenilor UE.
Pentru a agrava situația există și faptul că hotărârea care va fi exprimată de către EDPB și de către legiuitorii individuali nu va fi obligatorie, prin urmare Comisia Europeană va putea aproba virtual corespondența indiferent de punctul de vedere al instituțiilor dedicate.
Max Schrems, avocat și activist care a fost mereu în prima linie pentru combaterea acestui tip de abuz, prezintă o panoramă destul de sumbră, sau teoretizează că Uniunea Europeană ar putea decide să semneze acte incompatibile cu legea, astfel încât, desigur, Curtea de Justiție va ajunge să intervină din nou pentru a anula ceea ce s-a făcut.
„Se pare că, Comisia Europeană se limitează să emită decizii similare, în ciuda faptului că acestea încalcă în mod clar drepturile noastre fundamentale”, s-a plâns bărbatul prin intermediul ONG-ului Noyb.
Suntem încrezători că, și în lumina scandalului din Qatargate, instituțiile vor putea lua în considerare mai mult orice obiecție ridicată de EDPB pentru a da formă unui acord care știe să pună protecția cetățenilor înaintea fericirii companiilor și a agenților 007 străini.
În caz contrar, se va concretiza o a treia oară de vals cu iz revoltător: se va semna un acord necinstit care va oferi câțiva ani de răgaz UE și SUA, sistemul legislativ va decide să intervină și se va face tablă curată.
„Nebunia înseamnă să faci aceleași acțiuni mereu și să te aștepți la rezultate diferite”, a explicat un participant la întâlnirile Al-Anon unui reporter de la Knoxville în octombrie 1981.
Greu să-l învinovățești.
Ce părere aveți despre faptul că datele cetățenilor europeni pot ajunge, oficial de acum, în mâna puterii din SUA?
Oare la ce au nevoie decidenții din SUA de aceste date?
Sunt câteva întrebări la care vă rog și pe dumneavoastră să răspundeți, aici pe site în comentarii, sau chiar pe paginile noastre facebook!
Sursa: lindependente.online
Adaugă comentariu