Știri Externe

Mai întâi sursele regenerabile sau protecția peisajului? Asociațiile de mediu din Italia în conflict!

Mai întâi sursele regenerabile sau protecția peisajului? Asociațiile de mediu din Italia în conflict!

În ceea ce privește relația conflictuală dintre energiile regenerabile și peisaj, poziția unora dintre principalele asociații italiene de mediu s-a schimbat drastic.

O schimbare ideologică care ar putea declanșa un efect în cascadă destul de semnificativ. Trei mari asociații, WWF, Legambiente și FAI, au deschis de fapt posibilitatea instalării de turbine eoliene și panouri fotovoltaice în peisajele italiene.

O schimbare de curs care, făcând să se clatine lumea ecologistă, nu a mers bine cu asociația Italia Nostra. Momentul de cotitură, față de trecut, constă în faptul că cele trei asociații au spus acum că sunt conștiente de necesitatea instalării de turbine eoliene și panouri fotovoltaice în peisajul urban și naturalistic al Italiei.

Întrucât, în prezent, prioritatea este tranziția energetică, sugerează asociațiile, trebuie să nu mai privim această posibilitate ca pe o amenințare la adresa frumuseții zonei.

WWF, Legambiente și FAI au exprimat această poziție reînnoită într-un document intitulat Peisaje regenerabile, 12 propuneri pentru o tranziție energetică justă.

Obiectivul declarat ar fi „combinarea obiectivelor tranziției energetice cu previziunea în amenajarea peisajului”, ceea ce, pentru unii, se traduce însă într-o deschidere necondiționată către noi locații pentru instalații de producere a energiei regenerabile.

În acest sens, noul Minister al Mediului și Securității Energetice (MASE) a salutat poziția exprimată de asociațiile de mediu care anunță intenția de a demara, în cel mai scurt timp, o masă de discuții cu cei implicați în protecția mediului și a patrimoniului cultural.

În schimb, rămânând în sfera politică, cu totul de altă părere sunt ministrul Culturii, Gennaro Sangiuliano, și subsecretarul aceluiași departament, Vittorio Sgarbi.

Acesta din urmă, în special, definindu-se drept un neobosit protector al peisajului, a criticat dur noile poziții luate de asociațiile de mediu.

O linie, aceasta din urmă, care a fost pe deplin îmbrățișată de Italia Nostra, o cunoscută asociație pentru protecția patrimoniului cultural, artistic și natural al Italiei.

Plecând de la unele date, în acest sens, asociația a cerut să nu mai privim tranziția ecologică ca pe o dogmă.

În timp ce Comisia națională de evaluare a impactului asupra mediului se pregătește să examineze până la 517 proiecte de energie eoliană și 459 de centrale fotovoltaice, Italia Nostra subliniază că:

„date incontestabile certifică cât de nepotrivită este Italia pentru energia eoliană, prezentând valori de producție foarte scăzute în comparație cu cele a zonelor joase germane și a Mărilor Nordului.

Sistemele solare din Italia, dimpotrivă, ar permite fotovoltaicii o capacitate de producție excelentă. Cei 33 de Gigawați (GW) de panouri fotovoltaice planificați pentru 2030, adaugă asociația, necesită în jur de 50.000-60.000 de hectare de suprafață adecvată, adică spații mai puțin valoroase care există în zonă și ar trebui căutate printre suprafețele de acoperire ale depozitelor industriale existente, suprafețele hidroizolate din interiorul zonelor de dezvoltare industrială, zonele degradate de recuperat și acoperișurile clădirilor atâta timp cât acestea se află în afara centrelor istorice”.

În esență, dacă, pe de o parte, este adevărat că au împiedicat adesea dezvoltarea centralelor regenerabile chiar și din motive aparent zadarnice, pe de altă parte, este la fel de adevărat că tranziția energetică nu trebuie să aibă loc fără condiții.

Ceea ce trebuie găsit este un echilibru, potrivit Italia Nostra, care poate fi atins prin evitarea autorizării de noi centrale solare pe teren, cu excepția cazului în care au fost identificate alternative care nu implică consumul de teren.

În timp ce, pentru energia eoliană, în angajamentul de a nu autoriza centralele dacă rentabilitatea lor energetică reală nu a fost stabilită mai întâi.

Cu ani în urmă, însuși Legambiente a subliniat, de exemplu, câte parcuri eoliene au fost construite în sudul Italiei, printre altele cu infiltrații mafiote, doar pentru că au fost stimulate.

Sursa: lindependente.online

Adaugă comentariu

Trimite
Abonează-te gratuit la știrile săptămânii!

Declar că sunt de acord cu termenele de utilizare și politica de confidențialitate precum și că am citit informațiile care sunt solicitate în conformitate cu articolul 13 din GDPR (Regulamentul EU - 2016/679).