În comparație cu 6 ianuarie, concluziile au fost trase imediat, atunci mii de susținători ai fostului președinte de extremă dreapta al Braziliei, Jair Bolsonaro, au intrat în congresul țării, palatul prezidențial și curtea supremă.
A fost nevoie de aproximativ trei ore pentru ca forțele de securitate să-și recapete controlul asupra situației, fiind efectuate cel puțin 300 de arestări.
Principala motivație din spatele revoltei a fost legată de refuzul adepților lui Bolsonaro de a accepta rezultatele alegerilor din octombrie, care au dus la revenirea la putere a lui Luiz Inácio Lula da Silva.
În timp ce democrația a rezistat în Statele Unite după revolta de la Capitoliu, și până acum și în Brazilia, o analiză făcută de Our World in Data, evidențiază cât de fragilă poate fi aceasta.
Ponderea lumii care trăia fie într-o democrație electorală, fie într-o democrație liberală a fost cel mai ridicat în anul 2000, când cifra era de 54%.
După cum ilustrează infograficul Statista, acest lucru a avut o scădere abruptă în 2019, scăzând de la 50% la doar 32%.
Deși fragilitatea democrației este evidentă și în altă parte a graficului, acesta este cel mai dramatic exemplu din perioada evaluată.
Principala cauză a acestei scăderi a fost India și retrogradarea acesteia de către Freedom House la o „democrație parțial liberă” și la o „autocrație electorală” de către Institutul V-Dem de la Universitatea din Göteborg după victoria lui Modi la alegerile din 2019.
Această retrogradare a fost justificată de presupusa „presiune crescută asupra organizațiilor pentru drepturile omului, intimidarea în creștere a cadrelor universitare și a jurnaliștilor și o serie de atacuri bigot, inclusiv linșaje, îndreptate împotriva musulmanilor” care au dus la o „deteriorare a drepturilor politice și a libertăților civile”.
Ascensiunea democrației a fost una dintre cele mai mari realizări umane colective ale secolului trecut, permițând unor mari părți din populația lumii să trăiască în libertate relativă și să aibă capacitatea de a modifica politica și societatea țării lor.
Această expansiune a atins deja apogeul?
Sursa: Statista
Adaugă comentariu