Știri Externe

Germania: Răscoala din Lützerath, satul german în revoltă împotriva cărbunelui

Germania: Răscoala din Lützerath, satul german în revoltă împotriva cărbunelui

În Germania, de câteva zile sunt în derulare operațiuni de poliție pentru evacuarea ecologistilor din satul Lützerath, din regiunea Renania de Nord-Westfalia.

Satul se află de fapt la porțile minei Garzweiler, bogată în lignit, un cărbune fosil foarte poluant, deținut de gigantul energetic RWE, care a decis să demoleze satul pentru a extinde mina și a ajunge să extragă 280 de milioane de tone de lignit până în 2030.

Satul a fost părăsit de locuitori în 2022, însă grupurile ecologiste încă rezistă în interiorul caselor, cerând întreruperea imediată a săpăturilor.

Pentru foștii locuitori din Lützerath, aproximativ o sută de oameni, a fost construit un nou sat, Immerath, la mai puțin de zece kilometri distanță.

Acest lucru nu a fost suficient pentru a potoli furia ecologiștilor, care vizează în special coaliția Verzilor din guvern (Grünen): acuzațiile sunt că a colaborat cu șeful RWE Markus Krebber și „a semnat demolarea unui alt sat din miniera în aer liber din Garzweiler”.

În prezent mina are o extindere de peste 35 km pătrați și produce 25 de milioane de tone de lignit în fiecare an.

În ciuda faptului că „Verzii și RWE au anunțat în unanimitate că eliminarea treptată a cărbunelui în Renania va fi anticipată până în 2030”, decizia de a extinde o mină de cărbune nu face ca acest obiectiv să fie probabil, ceea ce înseamnă că „Germania nu își va atinge obiectivele sectoriale, nici nu va urma o politică compatibilă cu limita de 1,5 grade.

Potrivit rapoartelor de la activiștii Fridays For Future de la Radio Onda d'Urto, banca italiană Intesa San Paolo ar fi și unul dintre principalii finanțatori ai proiectului.

Locuitorii satului, deținut și de RWE, sunt plecați deja de un an. Bătălia împotriva multinaționalei este de fapt purtată de ceva vreme, dar a fost transformată de războiul din Ucraina într-un simbol al necesității unei tranziții energetice într-o țară dependentă în trecut de aprovizionarea cu gaz rusesc.

Din 10 ianuarie, polițiștii patrulează zona, efectuând diverse încercări de curățare, dar până acum ecologiștii nu dau semne de renunțare, insistând să construiască baricade, să înființeze blocaje rutiere și să se cațără în copaci în ciuda acuzațiilor, lansării de gaze lacrimogene și sosirea buldozerelor.

Uneori, activiștii au răspuns acuzațiilor poliției cu lansare de artificii și pietre, ajungând până la declanșarea unui mic război de gherilă.

Sâmbătă, 14 ianuarie, este planificată și o mare demonstrație de protest, la care va fi prezentă și Greta Thunberg alături de diverse grupuri de activiști din sector.

{source}<blockquote class="twitter-tweet"><p lang="it" dir="ltr">🇩🇪 La polizia tedesca sgombera con la forza gli abitanti del villaggio di Lutzerath per poter ampliare l&#39;espansione della miniera di carbone locale. <a href="https://t.co/QRTUaEstnz">pic.twitter.com/QRTUaEstnz</a></p>&mdash; Luigi Basemi 🎖 (@LBasemi) <a href="https://twitter.com/LBasemi/status/1613522822403432448?ref_src=twsrc%5Etfw">January 12, 2023</a></blockquote> <script async src="https://platform.twitter.com/widgets.js" charset="utf-8"></script>{/source}

Sursa: lindependente.online

Adaugă comentariu

Trimite
Abonează-te gratuit la știrile săptămânii!

Declar că sunt de acord cu termenele de utilizare și politica de confidențialitate precum și că am citit informațiile care sunt solicitate în conformitate cu articolul 13 din GDPR (Regulamentul EU - 2016/679).