Știri Externe

Italia: Municipalitatea din Napoli a votat DA pentru cetățenia de onoare pentru Julian Assange

Italia: Municipalitatea din Napoli a votat DA pentru cetățenia de onoare pentru Julian Assange

La 31 ianuarie, Consiliul Local din Napoli a votat cu o mare majoritate, cu doar 4 abțineri, pe ordinea de zi fiind solicitată primarului orașului Napoli, prof. Gaetano Manfredi, acordarea cetățeniei de onoare lui Julian Assange!

Acesta este fondatorul Wikileaks și a fost acuzat de conspirație, spionaj și dezvăluire de materiale secrete, pentru care este reținut în închisoarea Majestatea Sa Belmarsh din Londra, în așteptarea extrădării în Statele Unite.

Cererea de acordare a cetățeniei lui Assange răspunde apelului lansat de Premiul Nobel pentru Pace, Adolfo Pérez Esquivel, și implementat de activiștii de la Free Assange Napoli.

Este o inițiativă deosebit de importantă, deoarece este primul mare oraș european, capitală a regiunii, care a solicitat cetățenia jurnalistului care a fost persecutat din 2010 pentru că a dezvăluit lumii documente secrete privind crimele de război comise de guvernul american și nu numai.

Detenția sa, care l-a supus de ani de zile unui regim de închisoare foarte dur, a stârnit solidaritatea și protestele unei mari părți a presei, jurnaliştilor și societății civile din întreaga lume care consideră tratamentul și detenția lui ilegale și contrare principiile democratice ale libertăţii de exprimare.

Votul favorabil al Municipiului Napoli este de bun augur, după încercări nereușite similare în alte regiuni italiene, pentru rezultatul următoarei demonstrații mondiale în favoarea lui Assange și în sprijinul protestului de la Londra „Carnavalul global pentru Assange” care va avea loc pe 11 februarie în piețele din întreaga lume.

Activiștii de la Free Assange Napoli susțin că jurnalistul este „victima unei adevărate persecuții politice” și, prin urmare, acordarea acestuia de cetățenie de onoare echivalează cu:

„O nouă demonstrație a civilizației perspicace din Napoli în apărarea libertății de informare, atacată nu numai în așa-zisele dictaturi, dar și în multe națiuni care se mândresc că sunt democratice, precum Statele Unite, Marea Britanie sau chiar Italia, dar care a coborât, din păcate, pe locul cincizeci și opt în clasamentul anual privind libertatea presei”.

Mai mult, potrivit activiștilor, reținerea lui Assange „are scopul de a impune un căluș în gură celor care fac din presă un instrument de informare și nu de propagandă unidirecțională.

Într-adevăr, după cum și-a amintit recent Stella Moris, soția și avocatul lui Assange, trebuie să încetăm să tratăm cazul Assange ca pe un caz UNIC: este un caz care privește libertatea presei, nu numai pentru Assange, ci pentru toți jurnaliştii”.

Primarul din Napoli, Gaetano Manfredi, este de așteptat să urmărească această solicitare oferită cu voce tare de Consiliul Local și, în curând, să îi confere oficial cetățenia de onoare lui Julian Assange.

Cu această ocazie, este programată o ceremonie la care va fi invitat și Gabriel Shipton, realizatorul filmului și fratele jurnalistului, care în ultimele luni a făcut înconjurul lumii cu documentarul Ithaka despre povestea fondatorului Wikileaks.

Sursa: lindependente.online

Foto: Manon Levet

Comentarii

0
Tatiana stirbu
2 years ago
Super exemplu !
Like Like Citat

Adaugă comentariu

Trimite
Abonează-te gratuit la știrile săptămânii!

Declar că sunt de acord cu termenele de utilizare și politica de confidențialitate precum și că am citit informațiile care sunt solicitate în conformitate cu articolul 13 din GDPR (Regulamentul EU - 2016/679).