Aproximativ 14.000 de persoane, aparținând a două comunități nigeriene diferite, după ani de încercări au reușit să apeleze la Înalta Curte din Londra, instanță care supraveghează activitatea celor inferioare, pentru a căuta dreptatea împotriva gigantului de combustibili fosili Shell, acuzându-l ca poluând cu bună știință, ignorând deversările sistemice de petrol de la conductele sale, sursele de apă și, astfel, le complica supraviețuirea.
Lupta i-a unit pe fermierii din zona Ogale (care are 40 de mii de locuitori), situată pe Delta Nigerului și zona Bille, locuită în majoritate de pescari (pentru un total de aproximativ 13 mii de indivizi), uniți printr-o singură cerere mare, ca Shell să curețe teritoriile de poluare și să despăgubească cetățenii pentru că au distrus toate mijloacele de subzistență.
De altfel, din cauza deversărilor continue de petrol, comunitățile nu mai pot cultiva sau pescui. Pârâul care trece prin Ogale, principala sursă de apă pentru comunitate, folosită pentru agricultură și apă potabilă, a fost contaminat cu petrol, locuitorii spun că apa care iese de la robinete este vizibil maro.
Poluarea a ucis peștii și a ruinat terenurile agricole. În Bille, scurgerile de petrol au contaminat toate râurile din jurul zonei.
Oamenii spun că pot simți mirosul brut chiar și în propriile case. Pescarii sunt disperați: peștii și crustaceele sunt morți, la fel ca și mangrovele în care s-au adăpostit.
Dovezile pentru Shell nu sunt suficient de puternice: multinaționala, care a declarat profituri de peste 30 de miliarde de dolari pentru primele trei trimestre ale anului 2022, susține că cetățenii nu sunt autorizați din punct de vedere legal să o oblige să curețe, mai ales pentru scurgerile care au avut loc cu cinci ani mai devreme.
Compania, printre altele, a reiterat că vina pentru scurgeri nu este a ei, ci a bandelor criminale care au atacat conductele. Și că, în acest caz, acuzațiile ar trebui adresate „filialei sale din Nigeria”, Compania de Dezvoltare a Petrolului Shell din Nigeria (SPDC).
„Într-un moment în care lumea este concentrată pe tranziția verde, acest lucru ridică întrebări profunde cu privire la responsabilitatea companiilor de combustibili fosili pentru poluarea actuală și viitoare a mediului”, a declarat Daniel Leader, avocat comunitar.
De fapt, chiar dacă Shell este pe cale să părăsească Delta Nigerului după mai bine de 80 de ani de operațiuni pe malurile sale, amploarea deversărilor a fost atât de masivă încât are o influență majoră asupra sănătății și mortalității populației locale.
În acest sens, un raport al Universității din St. Gallen, Elveția, a constatat că bebelușii din Delta Nigerului au șanse de două ori mai mari de a muri în prima lună de viață dacă mamele lor au trăit sau trăiesc în apropierea unei scurgeri de petrol.
Se spune că sunt în jur de 11.000 de decese premature pe an în zonă.
Pe de altă parte, Shell operează în Nigeria de 86 de ani, teren din care compania a obținut majoritatea profiturilor.
Perioadă în care multinaționala a intrat de mai multe ori în necazuri, întotdeauna din aceleași motive.
Despre ea vorbim practic încă de la primele sale extrageri de petrol în zonă, când problemele legate de siguranța proastă a conductelor și lipsa verificărilor periodice erau deja destul de evidente.
Este suficient să spunem că doar în perioada dintre 2020 și 2021, Agenția Națională de Detectare și Răspuns la Deversarea de Petrol (NOSDRA) din Nigeria a înregistrat 822 de scurgeri de petrol pe teritoriul său, pentru un total de 28.003 de barili deversați în mediu.
Dintre cele mai grave episoade în care sunt implicate Shell, sunt amintite în special două:
- cel din februarie 2003, când a avut loc o explozie în zăcământul de petrol abandonat din Yorla, care a provocat o mare scurgere de petrol și
- cel din august 2008, când a avut loc o avarie la conducta Trans-Niger care a aruncat 4.000 de barili de țiței în comunitatea Bodo.
În realitate, au fost multe accidente de acest tip de-a lungul anilor, dar expansiunea Shell în Nigeria nu s-a oprit niciodată cu adevărat: până în prezent, după cum relatează Altreconomia, multinaționala are 50 de sonde, peste șase mii de kilometri de conducte de petrol și gaze și un total de venituri din extracție (în 2019) de aproximativ 4,5 miliarde USD.
Cu privire la cea mai recentă chestiune, Shell a declarat pentru Guardian că a efectuat deja lucrări de curățare în zonele afectate și lucrează cu autoritățile nigeriene relevante pentru a preveni sabotajul și furtul de petrol.
„O muzică” pe care o ascultăm de mai bine de 80 de ani.
Sursa: lindependente.online
Adaugă comentariu