În urma valului de greve fără precedent care a cuprins Regatul Unit în ultimele săptămâni și care implică diverse sectoare ale serviciilor publice cu solicitarea unei creșteri salariale adecvate, în fața unei rate a inflației de 10% în 2022, primul ministru britanic, Rishi Sunak, a introdus un proiect de lege în Camera Comunelor menit să restrângă posibilitatea de grevă.
Prevederea intenționează să garanteze nivelul minim de serviciu în sectoare cheie precum sănătatea, educația, transporturile, securitatea la frontieră și energia nucleară, obligând astfel unii lucrători să își îndeplinească atribuțiile în timpul mobilizărilor.
Drept răspuns, sindicatele s-au declarat pregătite să acţioneze în justiţie.
Se pregătește o confruntare totală între forța de muncă și prim-ministrul Rishi Sunak. Dacă proiectul de lege ar fi aprobat, lucrătorii care trebuiau să garanteze nivelul minim de servicii ar putea fi concediați în caz de absență și deci de participare la greve.
Planul premierului conservator pare clar: de a evita pericolul unor proteste masive și de durată, care au avut loc de mai multe ori în ultimele decenii în Regatul Unit, prin lovirea grevelor, care peste Canal sunt configurate nu ca un drept, ci ca o libertate care devine mai mult sau mai puţin supusă restricţiilor în funcţie de direcţiile politice şi guvernele care se succed în ţară.
În plină linie cu proiectul neoliberal care s-a răspândit la nivel global încă din anii 1970, găsind teren fertil în Regatul Unit, în special cu Margareth Thatcher la guvernare (1979 - 1990).
Cu Rishi Sunak în Downing Street se pare că flexibilitatea, un element cheie al teoriei neoliberale, a revenit cu forța în centrul priorităților executivului.
Flexibilitate în ajustarea nivelurilor de producție la semnalele pieței sau în gestionarea forței de muncă, din ce în ce mai la mila angajatorilor lor.
Toate inserate în cadrul dereglementării, un aliat istoric al instabilității și insecurității în rândul muncitorilor.
Sursa: lindependente.online
Adaugă comentariu