Descoperirea unor documente secrete găsite în două foste birouri ale președintelui american Joe Biden provoacă stânjeneală în interiorul Casei Albe: purtătoarea de cuvânt a administrației prezidențiale Karine Jean-Pierre a evitat, de fapt, să răspundă la întrebările jurnaliştilor despre această problemă în cadrul întâlnirii zilnice cu presa.
Primul lot de documente a fost descoperit pe 2 noiembrie de avocații președintelui, în timp ce eliberau un birou folosit de Biden când era profesor onorific la Universitatea din Pennsylvania și conține dosare care datează din 2013 și 2016, când Biden era vicele lui Obama.
Fișierele, conform CNN, ar conține informații referitoare la Iran, Regatul Unit și Ucraina. Cel de-al doilea bloc, în schimb, a fost găsit la câteva zile după descoperirea primului și nu s-au oferit deocamdată detalii suplimentare cu privire la conținutul dosarelor.
NBC News a fost primul care a dezvăluit informația. Vestea despre descoperirea primului lot de documente secrete a fost dată după alegerile de la jumătatea mandatului, tocmai pentru a evita jena la Casa Albă și pentru a evita influențarea negativă a opiniei publice.
O mișcare strategică din punct de vedere politic și mediatic, care însă pare să fie lipsită de transparență, mai ales dacă se consideră că de luni de zile Biden și Partidul Democrat l-au acuzat pe Trump de deținerea nelegitimă de documente clasificate la reședința sa din Mar-a-Lago!
Acum este Biden care se află într-o situație similară și are obligația de a clarifica, după ce a definit comportamentul fostului președinte „total iresponsabil”.
De altfel, prin lege, la finalul fiecărui mandat prezidențial, documentele guvernamentale trebuie să fie predate Arhivelor Naționale, arhivelor prezidențiale.
Deși anumite trusturi din mass-media fac eforturi pentru a scoate la iveală diferențele cu cazul Trump, deoarece avocații lui Biden au predat arhivelor materialul guvernamental imediat după descoperirea lor și, prin urmare, ar exista o colaborare deplină între Casa Albă, Departamentul de Justiție și Arhive, rămâne însă faptul că acestea au fost deplasate, nefiind livrate în modul și la timpul prevăzut de lege, dar nu numai.
Chiar și momentul în care s-a întâmplat este nedumerit, mai ales în comparație cu ceea ce s-a întâmplat în Florida la reședința fostului președinte!
În timp ce, de fapt, vestea despre descoperirea unor documente secrete referitoare la administrația Obama și Biden nu a fost dezvăluită decât după alegerile de la jumătatea mandatului, căutarea FBI a reședinței lui Trump (prima din istoria Americii suferită de un fost președinte) a avut loc tocmai în campania electorală dinaintea votului din noiembrie.
Deloc surprinzător, magnatul a cerut în mod controversat FBI să percheziționeze toate reședințele lui Biden:
„Când va percheziționa FBI-ul în numeroasele case ale lui Joe Biden și poate chiar la Casa Albă? Aceste documente cu siguranță nu au fost neclasificate”, a scris Trump pe rețeau sa de socializare, Truth.
Între timp, republicanii au cerut deschiderea unei anchete publice și numirea unui procuror general și pentru Biden, așa cum s-a făcut pentru Trump.
Comisia judiciară a Camerei, condusă de „Trumpianul” Jim Jordan, a cerut, prin urmare, Departamentului de Justiție să numească un super-procuror pentru cazul Biden.
O cerere relansată și de conservatorul Lindsey Graham:
„Dacă a considerat că este necesar să numească un consilier special care să facă lumină asupra modului în care Trump a tratat documentele confidențiale, același lucru trebuie să facă și pentru modul în care președintele Biden a gestionat greșit documentele confidențiale când era vicepreședinte”, a spus acesta la Fox News adresându-se procurorului general Merrick Garland.
De menționat că mai multe figuri care vor efectua investigațiile sunt strâns legate de Partidul Democrat: Garland, de fapt, a fost nominalizat de Biden, în timp ce Debra Steidel Wall, șefa Arhivelor Naționale, a devenit director adjunct în 2011 sub administrația Obama.
Spre deosebire de Trump, așadar, Biden nu va avea de-a face cu actori instituționali acuzați de ostilitate față de el.
Primul lot de documente găsit ar urma să acopere perioada cuprinsă între 2013 și 2016, și potrivit zvonurilor CNN, ar putea conține documente legate de activitățile din Ucraina ale fiului președintelui, Hunter Biden!
Acesta din urmă a intrat în topul managementului companiei energetice ucrainene, Burisma, în timp ce tatăl său, chiar la momentul în care dosarele datează, a ajutat la supravegherea relațiilor dintre Washington și Kiev și a făcut lobby pentru a-l concedia pe Viktor Shokin, procurorul care îl ancheta pe Burisma pentru corupție.
În această privință, republicanii vor să deschidă o anchetă parlamentară, iar documentele care tocmai au apărut ar putea ajuta la clarificarea ulterioară a cazului.
Între timp, Joe Biden a ales să nu comenteze incidentul! În recenta sa călătorie în Mexico City, de fapt, nu a răspuns jurnaliştilor care i-au cerut explicaţii cu privire la caz, în timp ce el a susţinut că a fost „surprins” de descoperirea primelor zece dosare, iar asupra celui de-al doilea lot de documente nu a făcut nici o declarație.
Pe de altă parte, Trump, fostul președinte Mike Pence și noul președinte al Camerei, Kevin McCarthy, au acuzat administrația Biden de dublu standard.
Acum vor fi democrații cei care vor trebui să răspundă pentru acuzațiile pe care până de curând le-au adus lui Donald Trump, înregistrând o pierdere semnificativă de imagine și credibilitate care riscă să se transforme într-o criză politică.
Sursa: lindependente.online
Alte surse:
https://edition.cnn.com/2023/01/11/politics/biden-classified-documents/index.html
Adaugă comentariu