Conform reportajului făcut de „Inspectorul Pro” de la ProTV, Ministerul Cercetării a demarat noi verificări în urma acestei anchete jurnalistice.
Prin acest control de proporții care are loc la Agenția Spațială Română, autoritățile vor să vadă cum s-au cheltuit aproape 400 de milioane de lei, bani care au fost alocați pentru proiecte spațiale în decurs de 7 ani.
Între anii 2012 și 2019, Agenția Spațială Română a primit bani de la buget pentru a dezvolta un program similar cu cele din Uniunea Europeana.
România este printre puținele state europene care nu deține un satelit propriu pe orbită.
Raportul Curții de Conturi arată foarte multe nereguli, iar ''Inspectorul Pro'' a descoperit că anumite sume ar fi fost risipite pentru un centru care nu există.
Agenția Spațială Română trebuia să facă sateliți de mici dimensiuni, centre spațiale de cercetare, să cumpere echipamente și să formeze specialiști pentru institute și universități.
Acest program a fost denumit STAR și a primit în decursul anilor de la statul român o finanțare de aproape 77 de milioane de euro.
În legătură cu acest program STAR, Raportul Curții de Conturi vorbește despre cheltuieli nejustificate în mai multe proiecte atribuite unor institute și organizații.
Toate aceste probleme semnalate au dus la demiterea vechii conduceri a agenției.
Noul președinte interimar al Agenției Spațiale Române, Flaviu Răducanu, a declarat:
”Poate că odată o să aibă, cât încă o să mai trăim noi, și România, un program spațial. După 20 de ani de muncă și înjurături, că ăștia iau banii și nu fac nimic”.
De ce era important acest program? Pentru că sateliții de observare - pe care ar fi trebuit să-i lansăm pe orbite - ne-ar fi ajutat să monitorizăm mai eficient inundațiile, incendiile, deșertificările, furturile de păduri și formarea gropilor ilegale de gunoi.
Flaviu Răducanu, președinte interimar al Agenției Spațiale Române: ”Păi dacă se întâmplă o inundație, vă pot spune că din spațiu vine informația asta, dacă se rupe un baraj din spațiu se află și oamenii ăia trebuie evacuați. Și se întâmplă în clipa aia!"
Din anul 2012 de când România este membră a Agenției Spațiale Europene și până în 2019, statul român ar fi alocat pentru întregul proiect STAR 384 de milioane de lei.
Raportul Curții de Conturi scoate în evidență și deplasări în străinătate care nu au legătură cu niciunul din aceste proiecte.
Actualul Ministrul al Cercetării, Sebastian Burduja, cunoaște cazul și spune că încearcă deja să recupereze banii nejustificați în instanță:
”Noi suntem în litigiu cu Agenția Spațială Română în urma raportului Curții de Conturi. Restul aspectelor, inclusiv cele semnalate de dumneavoastră vor face obiectul unui nou control la Agenția Spațială Română”.
De curiozitate am vizitat site-ul agenției, rosa.ro, pentru a căuta ceva informații, dar am găsit surprinzător un singur raport anual de activitate pentru anul 2020 pe care îl puteți găsi mai jos!
Sursa: stirileprotv.ro
Raport ROSA: https://rosa.ro/images/Documente/Raport/RAPORT_ROSA_2020_web.pdf
Adaugă comentariu