Activista suedeză pentru climă Greta Thunberg a revenit în public după ce a fost arestată de poliția germană în timpul unei defrișări din Luetzerath, satul depopulat care va trebui să fie distrus pentru a extinde o mină de cărbune condusă de gigantul energetic RWE.
În cadrul unui eveniment paralel la Forumul Economic Mondial, fondatorul mișcării Fridays For Future a acuzat Forumul de la Davos că reunește „oamenii care alimentează cel mai mult distrugerea planetei”, definind că este „absurd” să-i asculte.
Pe 17 ianuarie, Greta a fost oprită și ulterior dusă de ofițeri de poliție îmbrăcați împotriva revoltei, în timp ce participa la protestele care implică Luetzerath de zile întregi. Fotografiile și videoclipul evacuarii făcuseră înconjurul lumii, câștigând aplauzele opiniei publice care considerase întreprinderea Gretei ca fiind puternică și curajoasă.
{source}<blockquote class="twitter-tweet"><p lang="en" dir="ltr">Greta Thunberg carried away from protest by German police <a href="https://t.co/ff0BF4D0H4">https://t.co/ff0BF4D0H4</a> <a href="https://t.co/v1x7K0eUWQ">pic.twitter.com/v1x7K0eUWQ</a></p>— BBC News (World) (@BBCWorld) <a href="https://twitter.com/BBCWorld/status/1615418010558144512?ref_src=twsrc%5Etfw">January 17, 2023</a></blockquote> <script async src="https://platform.twitter.com/widgets.js" charset="utf-8"></script>{/source}
Numeroase mass-media americane, precum BBC, au raportat inițial că Greta a fost chiar „reținută” de poliție, pentru a fi eliberată după verificarea actelor sale de identitate.
La doar câteva ore după difuzarea imaginilor arestării ei, însă, filmările dinaintea arestării, sau „în aer liber”, în care Thunberg poate fi văzută clar râzând și glumând cu cameramanii și diverși fotografi care se mișcă în jurul ei făcându-i poze.
În imagini se vede și colaborarea a doi agenți care, alături de ea, pozează cu calm înainte de a o lua „pe sus”.
{source}<blockquote class="twitter-tweet"><p lang="en" dir="ltr">The fake arrest of <a href="https://twitter.com/hashtag/GretaThunberg?src=hash&ref_src=twsrc%5Etfw">#GretaThunberg</a> <br><br>All set up for the cameras. <a href="https://t.co/IViYGTXnG9">pic.twitter.com/IViYGTXnG9</a></p>— TVisCOOL! 📺 www.tviscool.com (@TVisCOOLUK) <a href="https://twitter.com/TVisCOOLUK/status/1615415275649699842?ref_src=twsrc%5Etfw">January 17, 2023</a></blockquote> <script async src="https://platform.twitter.com/widgets.js" charset="utf-8"></script>{/source}
Primul videoclip viral, pe care s-au bazat toate rapoartele de presă, o arată pe Greta fiind târâtă de poliție la aproximativ 50 de metri în afara locului protestului. Din al doilea videoclip reiese însă o cu totul altă dinamică.
Ceea ce părea a fi o arestare care a avut loc „în forță” s-a dovedit a fi cu totul opusul și, după mulți, ar fi fost o punere în scenă în favoarea reflectoarelor.
Rețelele de socializare au explodat împotriva Gretei: mulți utilizatori de pe Twitter l-au acuzat pe fondatorul mișcării Fridays For Future că a organizat o „arestare falsă”.
Poliția germană a intervenit, negând că a participat, ca „figuranți”, la ceea ce a fost considerat de mulți a fi o dramă.
Un purtător de cuvânt al poliției locale, intervievat de BBC, a explicat că:
„nu ne-am deda niciodată unor astfel de ficțiuni”.
Pentru a încerca să calmeze lucrurile, Ministerul de Interne din vestul statului Renania de Nord-Westfalia a intervenit și pentru a explica BBC, că agenții pur și simplu așteptau să o ia pe activistă din „motive logistice”, așteptând o mașină a poliție locale.
Totuși, îndoiala că arestarea Gretei a fost exploatată dacă nu chiar pusă în scenă în scop propagandistic rămâne: modalitatea relaxată și chiar convivială care reiese din cel de-al doilea videoclip este de netăgăduit, în comparație cu imaginile dezvăluite anterior de mass-media, în care sunt văzuți polițiștii ducând-o pe tânără.
Nu este prima dată când Greta „folosește” imaginile în scop propagandistic. La 14 decembrie 2019, după COP25 de la Madrid, ea a postat pe profilul ei de Twitter o fotografie cu ea stând pe podeaua unui vagon înconjurată de valize, plângându-se de inconvenientul călătoriei de întoarcere de la Frankfurt la Hamburg, sugerând aproape că fusese obligată să călătorească în condiţii prohibitive.
Deutsche Bahn, compania responsabilă de transportul feroviar, răspunsese, negând tweet-ul lui Thunberg și subliniind faptul că tânăra de 16 ani avea în schimb un loc rezervat la clasa întâi.
În ceea ce privește, însă, presupusa conivență a presei cu această arestare „ciudată”, trebuie să ne amintim că puterea evocatoare a imaginilor și utilizarea tehnicii empatiei pot influența opinia publică cu mult mai mult decât o mie de cuvinte.
Folosind fotografii sau videoclipuri, te poți apropia de public și poți valorifica emoțiile. Presa are, de asemenea, puterea de a demoniza un protest sau de a-l glorifica, aducându-se de partea sau împotriva manifestanților.
Mass-media poate merge până acolo încât să organizeze demonstrații (așa s-a întâmplat cu un echipaj CNN din Londra care a fost descoperit dând ordine protestatarilor), să denatureze știrile sau imaginile referitoare la un protest sau, dacă acest lucru este „incomod” pentru Sistem, să-l denigreze sau chiar să-l cenzureze!
Sursa: lindependente.online
Foto: Anders Hellberg
Alte surse:
Adaugă comentariu