Așa cum vă prezentam zilele trecute, Banca Centrală Europeană (BCE) a efectuat a șaptea majorare a dobânzii în ultimele zece luni, ducând la 3,75% rata la refinanțarea principală, cea la depozite la 3,25% și cea la împrumuturile marginale la 4%.
Alegerea, motivată de obiectivul de a readuce inflația la 2%, duce la profituri record pentru bănci și la o împovărare continuă a milioane de oameni de care atârnă împrumuturi sau credite ipotecare.
Dacă privim situația Italiei, potrivit Federației Bancare Autonome Italiene (FABI), sunt 6,8 milioane, egal cu aproximativ 25% din total, familiile italiene care au datorii la bănci, dintre care 3 milioane și jumătate au ipotecă pentru achiziționarea unei locuințe.
Pe parcursul anului 2022, ratele dobânzilor la credite au crescut semnificativ, o tendință care va fi urmată și în 2023, din momentul în care „mai este o cale de parcurs”, după cum a comentat președintele BCE Christine Lagarde.
Pentru a înțelege evoluția monetară a ultimului an, se poate lua în considerare studiul realizat de FABI, potrivit căruia cumpărarea unei mașini cu o valoare de 25 de mii de euro în rate ar putea costa astăzi, în cazul unui împrumut pe zece ani la rata de 12,7%, cu peste 8.200 de euro mai mult decât în 2021!
Noile credite ipotecare cu rată fixă , se arată în studiul FABI, au trecut de la o dobândă medie de aproximativ 1,8% la peste 5%, ratele lunare care pot fi, prin urmare, pe baza ofertelor băncilor, chiar mai mult decât dublate.
Nu este mai bine nici pentru ratele ipotecare cu rată variabilă care au crescut în medie cu 65% în ultimul an!
Asta înseamnă că cei care plăteau în jur de 500 de euro pe lună astăzi se trezesc să plătească 825 de euro la bancă.
O situație care este deja nesustenabilă în sine, care s-ar putea agrava în următoarele săptămâni, având în vedere decizia BCE de a majora în continuare dobânzile.
„A șaptea creștere a costului banilor de către Banca Centrală Europeană în mai puțin de 1 an reprezintă un alt bolovan foarte greu pentru creditele bancare și pentru întreaga economie italiană”, a declarat secretarul general al FABI, Lando Maria Sileoni!
Aceasta a adăugat apoi că „riscurile de acum sunt două:
- o încetinire foarte puternică a piețelor imobiliare și a construcțiilor și
- o reducere foarte evidentă a investițiilor în afaceri, care va încetini ocuparea forței de muncă”.
Între timp, băncile sărbătoresc cu profituri record, precum Intesa Sanpaolo care în declarația către acționari lansată pe 5 mai a anunțat profituri de 1,96 miliarde și prognoza de închidere a anului 2023 cu un profit de 7 miliarde.
Unicredit a înregistrat profituri de 2,1 miliarde de euro în primul trimestru al anului, depășind cu mult așteptările (1,3 miliarde).
Un scenariu prognozat la sfârșitul anului 2022 printr-un raport al Deutsche Bank, potrivit căruia instituțiile naționale de credit ar fi ajuns la 3,87 miliarde de euro profit în primele trei luni ale anului 2023. Un prag cu mult depășit.
-----------------
Stimați cetățeni, acum cred că este și mai clar care este scopul acestor creșteri continue a dobânzilor, care a arătat deja că nu are nici un efect pozitiv asupra luptei împotriva inflației!
Distrugerea clasei de mijloc, tot mai slăbită după această pandemie și în special după începerea războiului, prin explozia prețurilor la energie și implicit la toate produsele în cascadă, are loc sub ochii noștri și este atât de evidentă!
Nu știu ce mai așteptăm de la acești nenorociți care își duc planul înainte fără să le pese de cetățeni!
Sursa: lindependente.online
Adaugă comentariu