Pe măsură ce dezbaterea privind plafonul datoriei SUA și o posibilă neîndeplinire a obligațiilor continuă, Consiliul Consilierilor Economici de la Casa Albă (CEA) a publicat o nouă analiză, avertizând asupra posibilelor consecințe ale unei încălcări reale a plafonului datoriei.
Există un consens larg în rândul economiștilor, arată analiza, că un astfel de eveniment ar „genera o catastrofă economică complet evitabilă”.
Chiar și un impas de ultimă oră care lasă deschisă posibilitatea unui eșec pe măsură ce termenul limită se apropie, ar avea probabil consecințe negative semnificative, arată raportul, întrucât incertitudinea crescândă cu privire la un potențial default ar perturba piețele financiare, ar afecta prețurile acțiunilor și ar zgudui încrederea consumatorilor și a întreprinderilor.
Totuși, rezultatul în cazul unui default real este de așteptat să fie semnificativ mai rău, punând în pericol milioane de locuri de muncă și, în funcție de durata incapacității, ar putea duce la o recesiune profundă.
După cum arată următorul grafic, bazat pe simulările CEA ale diferitelor rezultate, un default prelungit ar putea duce la pierderi catastrofale de locuri de muncă și la o scădere semnificativă a producției economice în T3 2023.
Spre deosebire de recesiunile anterioare, guvernul nu ar putea cheltui bani pentru contramăsuri, ceea ce agravează semnificativ impactul potențial asupra gospodăriilor și afacerilor, iar drumul către redresare este mult mai abrupt.
În plus, chiar și o încălcare scurtă a limitei datoriei ar putea avea un efect de durată asupra ratelor dobânzilor, deoarece bonurile de trezorerie ale SUA nu ar mai fi percepute ca lipsite de riscuri.
„Practic fiecare analiză pe care am văzut-o constată că eșecul duce la o recesiune imediată, bruscă, de ordinul Marii Recesiuni”, conchide CEA.
„S-ar putea ca economiștii să nu fie de acord cu multe, dar când vine vorba de amploarea riscurilor invocate de apropierea sau încălcarea îndeaproape a plafonului datoriei, împărtășim acest consens profund tulburător.”
Secretarul Trezoreriei, Janet Yellen, a informat Congresul că guvernul SUA nu va putea să-şi îndeplinească toate obligaţiile, ”posibil încă de la 1 iunie”, cu excepţia cazului în care parlamentarii acţionează cu privire la plafonul datoriei.
Eşecul Congresului de a acţiona cu privire la plafonul datoriei SUA ar avea ca rezultat un default catastrofal al SUA, care ar putea paraliza economia țării şi ar putea perturba pieţele financiare mondiale.
Sursa: statista.com
Adaugă comentariu