Guvernul italian, reprezentat la Bruxelles de ministrul Mediului și Securității Energiei, Gilberto Pichetto Fratin, a votat împotriva unui acord asupra textului Directivei privind emisiile industriale la care au ajuns celelalte state membre.
Refuzul țării noastre a venit deoarece creșterea intensivă a animalelor pentru producția de carne a fost inclusă pentru prima dată în documentul care reglementează emisiile industriale.
Prevederea a fost cerută de ceva vreme de grupurile de mediu și pentru drepturile animalelor, dar Italia și-a negat acordul, devenindu-se efectiv ca purtător de cuvânt al intereselor marilor companii de carne.
Directiva în vigoare în prezent, 2010/75/UE, care stabilește reguli pentru prevenirea și reducerea poluării din activități industriale, a vizat până acum doar cele mai mari ferme de păsări și porci (adică 5% din total).
Odată cu noua directivă, aprobată în ciuda refuzului italian, regulile ar viza și creșterea vitelor.
În general, domeniul de aplicare al directivei s-ar extinde la toate acele ferme de animale pentru agricultura intensivă, cu un număr de unități de animale adulte care depășește:
- 350 pentru bovine și porcine,
- 280 pentru păsări și
- 350 pentru fermele mixte.
Prin urmare, cu constrângeri mai stricte, 50% dintre ferme ar intra sub incidența directivei (și nu mai 5%).
Agricultura intensivă este un sector relevant din punct de vedere economic pentru Italia, dar, în ciuda unei anumite narațiuni politice care o fac să se creadă, Belpaese este departe de a fi cel mai mare producător european în raport cu economia sa.
Olanda, de exemplu, are o populație impresionantă de 100 de milioane de capete de vite pentru 17 milioane de locuitori și depinde foarte mult de această industrie.
Cu toate acestea, guvernul de la Amsterdam este unul dintre susținătorii directivei și lucrează de ceva timp la reconvertirea industriei.
Italia, dimpotrivă, cheltuiește în continuare milioane de euro din bani publici pentru a subvenționa agricultura intensivă și pregătește baricadele în apărarea unui sector dăunător din punct de vedere al mediului și nu numai.
Din datele Biroului European de Mediu, sectorul zootehnic al Uniunii Europene (UE) este una dintre principalele surse de poluare a aerului, a solului și a apei, responsabilă pentru 12-17% din totalul emisiilor de gaze cu efect de seră.
Dar problemele de care este responsabilă agricultura industrială nu se limitează la emisii. Costul pentru sănătate și mediu al poluării apei în UE din exces de azot și fosfor depășește 22 de miliarde EUR pe an, costurile cele mai ridicate fiind în regiunile cu agricultură mai intensivă.
În plus, pentru a preveni problemele de sănătate și circulația virusurilor favorizate de condițiile de viață ale animalelor, antibioticele sunt utilizate pe scară largă, factor care alimentează rezistența chiar și în rândul populației umane, cu repercusiuni grave asupra sănătății.
De parcă nu ar fi de ajuns, condițiile de viață și suferințele insuportabile la care sunt supuse animalele sunt larg documentate, chiar și în Italia.
Potrivit Comisiei Europene, propunerea de a include bovinele în această directivă UE și adoptarea unor praguri mai mici pentru fermele de porci și păsări de curte, ar avea ca rezultat un beneficiu pentru mediu și sănătate de 5,5 miliarde de euro pe an datorită emisiilor mai mici de metan și amoniac, în timp ce costurile de conformare și costurile administrative ar fi doar 265 de milioane de euro, respectiv 233 de milioane de euro.
Printre altele, unele dintre aceste costuri ar putea fi suportate de politica agricolă comună, care are un buget de 54 de miliarde de euro pe an.
Sursa: lindependente.online
Adaugă comentariu