Conform primei analize a riscurilor pentru sănătate cauzate de producția și poluarea plasticului, plasticul este responsabil pentru efectele de amploare asupra sănătății, inclusiv cancerul, bolile pulmonare și malformațiile congenitale.
Analiza a evaluat efectele polimerilor plastici pe parcursul ciclului lor de viață: de la extracție la producție, până la eliminarea lor în gropile de gunoi.
Cercetarea, care include și o trecere în revistă a stării cunoștințelor științifice pe această temă, a constatat că „modelele actuale de producție, utilizare și eliminare a materialelor plastice nu sunt durabile și sunt responsabile de daune semnificative aduse sănătății umane, precum și de profunde nedreptăți sociale”.
De fapt, grupurile de populație cele mai expuse riscului sunt lucrătorii angajați în stadiile inițiale ale extracției combustibililor fosili și producției de polimeri, precum și cei care locuiesc în zonele adiacente site-urilor de producție și eliminare a plasticului.
Mai precis, cei care lucrează în industriile de fabricare a plasticului prezintă un risc crescut de leucemie, limfom, cancer cerebral, cancer de sân, mezoteliom și scăderea fertilității.
Lucrătorii din reciclarea plasticului au cele mai mari rate de boli cardiovasculare, otrăvire cu metale toxice, neuropatie și cancer pulmonar.
Locuitorii comunităților adiacente locurilor de producție a plasticului și depozitelor de deșeuri sunt, de asemenea, expuși la riscuri crescute legate de sarcină, cum ar fi nașterea prematură, greutatea mică la naștere, astmul și leucemia infantilă.
Prin urmare, autorii studiului recomandă să fie stabilit un tratat global privind materialele plastice care să controleze producția și utilizarea acestora și pentru a reduce acest impact enorm asupra sănătăţii publice şi asupra mediului.
Printre altele, Frank Seebacher, profesor de biologie la școala de științe biologice și de mediu a Universității din Sydney, a spus:
„materialele plastice sunt la egalitate cu încălzirea globală în ceea ce privește efectele nocive la nivel global și, în același timp, sunt chiar un motor al schimbărilor climatice datorită nevoii lor de combustibili fosili”.
Studiul, realizat de Global Observatory on Planetary Health of Boston College, în colaborare cu Australian Foundation Minderoo și Science Center of Monaco, este de o importanță deosebită, deoarece, așa cum era anticipat, a evidențiat pentru prima dată impactul plasticului asupra sănătății publice pe tot parcursul ciclului său de viață.
Mai mult, el a subliniat cât de complet nesustenabil și dăunător este modelul actual, precum și cum se deteriorează în continuare!
De fapt, asistăm la o amplificare progresivă a deteriorarii plasticului, a cărei cauză principală ar fi atribuită creșterii aproape exponențiale și încă accelerate a producției globale de polimeri industriali.
Efectele negative ale produselor din plastic sunt, de asemenea, exacerbate și de ratele scăzute de recuperare și reciclare și de persistența îndelungată a deșeurilor aferente în mediu.
În cele din urmă, cercetarea are drept scop creșterea dovezilor referitoare la necesitatea de a schimba abordarea productivă și consumeristă de astăzi, concentrându-se totuși pe impactul asupra sănătății.
Pe de altă parte, cele referitoare la mediu și, în consecință, la bunăstarea societăților, sunt deja puse în centrul atenției de ceva vreme:
Ciclul de viață al plasticului este nesustenabil, iar acum știm sigur că ne dăunează în mod direct sănătății.
Surse:
https://annalsofglobalhealth.org/articles/10.5334/aogh.4056
https://www.lindipendente.online/2021/05/23/linsostenibile-ciclo-della-plastica/
Adaugă comentariu